måndag den 28 december 2009, Om du vill göra skillnad… kan du stödja Svenska Afghanistankommitténs arbete genom att sätta in ett bidrag på  pg 90 07 80-8 Såhär mycket eller lite kostar, enligt de senaste beräkningarna, olika former av biståndsinsatser som SAK genomför: Kostnader för sk modellskolor åk 10-12 170 kr – en månads gymnasiestudier 312 kr – bänkar och stolar för tre elever 670 kr – en termins gymnasiestudier  Hälsovårdsinsatser, allmänt: 100 kr – behandlar fem fall av lunginflammation 320 kr – behandlar 100 patienter för malaria 480 kr – behandlar 100 barn mot uttorkning  Inom mödrahälsovården: 116 kr – Kostnaden för att behandla 10 patienter 250 kr – En veckas lön för en barnmorska 393 kr – Övningsdocka för barnmorskor i undervisning Rapporteringen från Afghanistan i media är för det mesta negativa nyheter som speglar det försämrade säkerhetsläget och det är svårt att förstå att framsteg görs. Jag vill gärna, även om jag gjort det förut, påminna om att framsteg görs: I slutet av 2001 gick ca 600 000 barn i skolan, sjukvård existerade knappast i landet, vägnätet såg i bästa fall ut som norrländska skogsvägar i svår tjällossning, förstörda av brist på underhåll och erosion.  Elnätet fungerade inte. Telefonnätet var i bästa fall ett skröpligt lokalt stadsnät med några hundra abonnenter. TV fanns bara hos utlänningar via satellit. Osv. Idag går mer än 6 millioner barn i skolan, varav 35% är flickor. Fler flickskolor öppnar än stängs. Ca 100 000 barn, varav hälften är flickor, går i SAKs skolor. Landet har en standard för hur sjuk- och hälsovårdvården i landet skall utvecklas och SAK har kontrakt på att sköta och utveckla sjuk- och hälsovård med fokus på barn- och mödrahälsovård i tre provinser och driver där även barnmorskeskolor. SAK bedriver också ett omfattande handikapprogram som når ca 30 000 personer årligen. Man har sedan 2001 byggt och restaurerat hundratals mil väg och i de stora städerna finns numer el nästan dygnet om. Fiberkabel för internet läggs i en ring runt om i landet. Landet har fyra – fem mobiloperatörer med rikstäckning. Kabul lär ha 18 lokala TV-kanaler. På landsbygden bedrivs 1000-tals små lyckade lokala projekt där byar med små statliga anslag och lite rådgivning bygger broar, små vattenkraftverk, utvecklar jordbruk osv. Småföretagsamhet blomstrar. Osv. söndag den 27 december 2009, den 10 Muharram Muharram är första månaden i den muslimska kalendern och den 10e firas slaget vid Karbala. Muharram liksom andra muslimska högtider infaller vid olika tidpunkter varje år enligt vår kalender. Månåret är lite kortare än våra år så förra (mån)året inträffade Muharram den 7 jan 2009, där du kan läsa mer om hur och varför man firar Muharram. Mindre fredliga demonstrationer förväntas i shiaområden i Kabul. lördag den 26 december 2009, Inga nyårsraketer direkt Av någon anledning sköts i kväll, strax före sju, två raketer in i Kabul och lär ha träffat ganska centralt vid Försvarsministeriet och eventuellt vid presidentpalatset. Det här är ett otrevligt sätt för oppositionen att visa att man har förmåga att utföra attentat. Eftersom avskjutningsramperna är provisoriska anordningar riggade i en stenhög eller liknande i stadens utkant, ibland med en timer, så flyger raketerna med begränsad precision och kan slå ner långt ifrån det avsedda målet och skada civila i närliggande bostadsområden. Lyckligtvis hinner oppositionen vanligtvis bara avfyra 2 eller 3 raketer innan de måste sjappa, eftersom det på regeringssidan finns viss kapacitet att söka upp avfyringsramperna och personer som uppehåller sig intill dessa. Ett otrevligt inslag i vardagen. onsdag den 23 december 2009, mer om de som sitter i regeringen Här finns lite mer information om de föreslagna afghanska ministrarna. Uppgifterna har jag tagit rakt av från Pajhwok News 20 december KABUL (PAN): Given below are brief biographies of the 23 ministers introduced to the Wolesi Jirga for approval on Saturday, almost a month after President Hamid Karzai was sworn in for a second term: Minister of Defence Gen Abdul Rahim Wardak: The son of Abdul Ghani, he was born in central Maidan Wardak province in 1944. He has retained the portfolio he held in the previous cabinet. After graduating from Habibia High School, he joined the Cadet University and completed higher studies in the United States and Ali Naser Academy in Cairo, Egypt. He served as a lecturer in Cadet University and assistant of protocol of the Ministry of Defence. He served as military assistant of Mahaz-i-Milli, military assistant of the Trilateral Unity, member of Ittehad-i-Mujahidin and commander of the Jihadi fronts of Mahaz-i-Milli. After the fall of communist regime, he was a member of the Security Committee of Kabul City, Chief of the Army Staff, Director of the Military Officers' Society, Director of the Education Commission, member of the National Army Commission, Deputy Defence Minister, Director of Disarmament Programme and Director of Reform of the National Army. He has many literary works in Pashto, Dari and English. Minister of Interior Mohammad Hanif Atmar: Mohammad Hanif Atmar, son of Mohammad Asef Atmar, was born in 1968 in eastern Laghman province. He received a Bachelor's Degree in Rural Development Studies in the United Kingdom and earned his Masters Degree in International Relations and Post-war Development from York University in the UK. He has also obtained a diploma in Information Technology and Computer from the UK. From 1992 to 1994, he served as advisor for humanitarian programmes in aid agencies, both in Afghanistan and Pakistan. From 1994 to 2000, he was Programme Manager of the Norwegian Committee for Afghanistan. Until 2002, he served as Deputy Director General of the International Rescue Committee. The same year, he was appointed as Minister of Rural Rehabilitation and Development in the Transitional Government. Atmar has authored many books in English in addition to numerous analytical articles on humanitarian aid in the rehabilitation of Afghanistan. Atmar is fluent in Dari, Pashto, English and Urdu. He was Appointed Interior Minister on October 11, 2008, and approved by Parliament on October 20, 2008. Atmar previously served as Education Minister in 2006. Minister of Finance Omar Zakhilwal: Born in 1967, he hails from Nangarhar. He acquired early education in Kunar, Parwan Panjsher and Nangarhar provinces. Prior to his current position, Dr. Zakhilwal served as President of the Afghanistan Investment Support Agency (AISA), a member of the Supreme Council of Da Afghanistan Bank, Acting Minister of Transport and Civil Aviation and Chief Advisor to the Ministry of Rural Development of Afghanistan.  The author of the first Afghanistan National Human Development Report, released by UNDP in February 2007, he also worked as an Afghan counterpart to the Ottawa-based North-South community-led development project in sustainable peace building. He has done consulting work for the World Bank, UNDP, Canadian International Development Agency (CIDA) and other organisations. Dr. Zakhilwal has written numerous articles in English on political, economic and social issues pertaining to Afghanistan for foreign newspapers, magazines and journals. He obtained his BA (Honors), MA and PhD in Economics from the University of Winnipeg, Queen’s University and Carleton University in Canada respectively. Prior to his return to Afghanistan, he served as a Senior Research Economist at Statistics Canada and taught economics at Carleton University in Ottawa, Canada. A Professor of Economics at Carleton University in Ottawa, he is fluent in English, Pashto and Dari on. He was a delegate to the recent historic Loya Jirga in Kabul. He was nominated by President Karzai on February 7, 2009, and approved by the Parliament on March 3, 2009. Minister of Justice Sarwar Danish: Sarwar Danish, son of Mohammad Ali, was born to a religious family in 1951 in central Daikundi province. He completed his primary education in Afghanistan and higher studies in Iraq, Syria and Iran. He has earned a Bachelor's Degree in Law, a Certificate in Journalism, a Bachelor's Degree in Islamic Culture and Education, a Master's Degree in Islamic Fiqh and is working on a PhD (in progress) in the same field. His academic work includes 15 different books, some 700 his essays. From 1982 until 2001, he had been in charge of different publications. He was a member and active participant in the Emergency Loya Jirga of 2002, a member of the Constitution Drafting Commission and a participant of the Constitutional Loya Jirga. When Daikundi was declared a province in 2004, he was appointed as the first governor. The same year he was appointed as Justice Minister. He is fluent in Pashto, Dari and Arabic. Minister of Education Dr. Ghulam Farooq Wardak: Born in 1959 in Syedabad district of central Maidan Wardak province, he got his primary and middle education in his native town and acquired secondary education in Kabul. Wardak joined the Pharmacy Faculty of the Punjab University in Pakistan in 1982 and completed his studies in 1986. He worked for the Swedish Committee for Afghanistan in Peshawar between 1986 and 1991. Having served the United Nations Development Programme (UNDP) from 1996 to 2001, he earned a Master's degree in administration from the Preston University in Peshawar. He was appointed as head of Darul Insha (Secretariat) during the interim government in 1993. Later in that year, he was appointed as administrative head of the cabinet. Simultaneously, he headed of the Darul Insha of the Regional Peace Jirga. He was named Minister of Education in 2008, a portfolio he retains in the new cabinet. He knows Pashto, Dari, English and Urdu languages. Minister of Higher Education Prof. Dr. Obaidullah Obaid: The son of Abdul Wahab, he was born in 1970, in Kabul and received his early education from Manochehri School and Nadarya Higher Secondary School. He acquired higher education from the Medical Faculty of Kabul University. A professor, he has a Master's degree. Having held different positions at Kabul University, he also served as Director of the university and advisor to the president on social affairs. He was a representative of Kabul residents at the Emergency Loya Jirga and the Constitutional Jirga. He has command of Pashto, Dari and English languages. Minister of Water & Energy Mohammad Ismael Khan: The son of Haji Mohammad Aslam, he was born in 1948 in Naserabad village of Shindand district in western Herat province. He received higher education from the Kabul Cadet University in 1970. He joined Division Number 17 of the National Army in Herat and subsequently joined Jihad as the division revolted against the Soviets. He was appointed as Governor of Herat in 1992, a post he held until 1995. In 1997, he was detained by the Taliban and spent three years in jail. After the fall of Taliban, he was appointed as Governor of Herat. Appointed as Water and Energy Minister in 2004, Ismael Khan knows Dari, Pashto and English. Minister of Hajj & Islamic Affairs Enayatullah Baligh: The son of Ziaul Haq, he was born in 1955 in central Kapisa province. He received high education from an Arabic seminary in Kabul and later graduated from the Sharia Faculty of Kabul University. Baligh served as Deputy Governor of Kapisa and Director of the Darul Insha in the same province from 1980 to 1992. He also served as administrative head of the Construction Ministry and Urban Development Ministry and Director of the Amr Bil Maroof Wa Nahi Anil Munkar (Vice and Virtue Department) from 1992 to 1996. From 1998 to 2005, he worked for the Al-Beruni University in Kapisa, Ministry of Refugee Affairs and Kabul University. During the transitional government, Baligh headed the Court of Appeal for Crimes against Internal and External Crimes. He served as member of the Special Court of Property Disputes. Before his nomination as Minister of Hajj, he was teacher at the Sharia Faculty of Kabul University. Having been a member of the Fiqh and Law Faculty, he was part of the Central Shura of Ulema and Khateeb of the Pul-i-Khishti Mosque. Minister of Public Welfare Mirza Hussain Abullahi: The son of Muhammad Essa, he was born in 1956 in Qarabagh district of southern Ghazni province. Belonging to the Hazara community, he has received a degree from the Engineering Faculty of the Kabul University. He has masters from the Manila Institute and a Doctorate in Policy and Public Affairs from the Atlantic International University of America. His father was advisor to the ministry. He can speak Pashto, Dari, English and Urdu language Minister of Information and Culture Dr. Sayed Makhdoom Raheen: The son of Mir Sharif, he was born in 1946 in Kabul. He obtained a Doctorate in Dari from Kabul and Tehran Universities. He worked in different positions from 1973 to 1980, including as a member of the Faculty of Literature of Kabul University, head of the Centre for Kushans at the Ministry of Information and Culture, head of Foreign Publications Department of the Ministry of Information and Culture and teacher at the Faculty of Literature of Kabul University. He was Director of the Azad Kabul Radio during the era of Jihad, member of the Higher Council and Director of the Culture Committee. He laid the foundation of the Society for Peace and Democracy in Afghanistan in the United States. He was member of the Planning and Executive Committee of the Loya Jirga. He also played an active role in the Bon Conference. He was Minister of Information and Culture during the transitional government. Serving as Afghan Ambassador to India, Raheen fluently speaks Pashto, Dari, English, Arabic and Urdu languages. Minister of Public Health Dr. Mohammad Amin Fatimi: Born on 1952 in Nangarhar province, he graduated from Habibia High School and earned his Doctorate in Medicine from Nangarhar Medical College in 1977. He has participated in advanced academic programmes in Bonn, Germany and the High Institute of Public Management in Karachi. He has a certificate in healthcare and earned a Health Policy in Developing Countries certificate from Boston University in the US in 1995. Having served as a doctor in Badakhshan, a teacher in the Kabul Public Health Institute and a member of the Health Awareness Department, he was member of the advisory board of the Health Ministry in the interim government in the early 1990s and Deputy Minister and First Deputy Minister of Public Health. He was the Public Health Minister from 1993 to 1995. Fatimi has served as a advisor to the World Health Organisation in Geneva, Switzerland, for Mediterranean countries, as permanent advisor to the WHO for the Eastern Mediterranean countries, and from 1992 to 1994, a member of the Executive Board of WHO. Appointed as Public Health Minister in 2004, a slot that he retains in the new cabinet, Fatimi fluently speaks Pashto, Dari and English. Minister of Agriculture, Irrigation and Livestock Muhammad Asif Rahimi: Appointed as minister on October 11, 2008 and approved by Parliament on October 20, 2008, Rahimi was born and raised in Paghman district of Kabul. He holds a degree from Kabul University and completed his post-graduate studies in Management of Development Programmes from Omaha University in the US. He has worked extensively in the area of development and humanitarian relief both in Afghanistan and abroad. For over a decade he worked with CARE-USA as manager of CARE operations in Afghanistan. He later moved to Canada in 2001 and joined CARE-Canada as South Asia regional manager. Returning to Afghanistan in early 2005, Rahimi joined the Ministry of Rural Rehabilitation and Development (MRRD) as the head of National Solidarity Programme (NSP) - the flagship community development initiative of the government. Since April 2006 he has served the MRRD as Deputy Minister of Programmes. Rahimi has contributed immensely to policy and strategy development within the government. Minister of Economy Dr. Anwarul Haq Ahadi: Born in 1951 in Kabul, he earned Masters in Economics and Political Science from the American University in Beirut. He earned his Doctorate in Political Science from the Northwestern University in the US. He was Assistant Professor of Political Science at Carlton University from 1984 to 1992. He also served as Professor at the Providence University in the United States and Director of Da Afghanistan Bank from 2002 to 2004 before his appointment as Finance Minister, a position he held till 2008. Minister of Mines Wahidullah Shahrani: The son of Niamatullah Shahrani, he was born in 1973 in Kabul. In late December 2008, he assumed the role of Minister of Commerce & Industry. From January 2005 to December 2008, he served as Advisor to the President on Finance as well as the Deputy Minister of Finance. He played an instrumental role in shaping the Afghanistan National Development Strategy (ANDS). Shahrani served as First Deputy Governor of the central bank (Da Afghanistan Bank) While residing in the UK, he served as lecturer in economics for two years at the Faculty of Business & Economics at Richmond Upon Thames College, Kingston University. He holds academic qualifications in economics, banking and finance from the UK and Pakistan. Minister of Communications Amirzai Sangin: The son of Amir Gul Shahkhel, he was born in the Argon district of south-eastern Paktika province. He completed his secondary education in Gardez and graduated from the Communication Training Centre. In 1972, he earned a Bachelor's degree in Electronics and Communications from Southern London University in the UK. A teacher in the Communication Training Centre from 1978 to 1980, he later served as the Director of that center. In 1980, he migrated to Sweden and became one of the founding members of Swedish Committee in Afghanistan. He actively participated in the development of the Swedish Committee for Afghanistan. Sangin was employed in the communications sector in Sweden and served as a team member of the communication project of Shah Khalid in Saudi Arabia. After 2001, he repatriated to Afghanistan and arranged training seminars for engineers of the Ministry of Communication and Afghan Wireless Company. He was the leader of the Supervising Committee of the GSM Licence and a senior advisor to the Minister of Communication from February 2003 till his appointment as minister. Appointed as director of Afghan Telecom in July 2004, he has played an effective role in formation of the company, approval of the statute and follow-up to communications projects. He speaks Dari, Pashto, English and Swedish. Minister of Commerce Ghulam Muhammad Eeilaqi: The son of Ghulam Sakhi, he was born in 1943 in northern Balkh province. He is married with two sons and a daughter. He did his intermediate from the Bakhtar Higher Secondary School in Mazar-i-Sharif in 1961 and acquired higher education from the Economics Faculty of Kabul University in 1965. He then completed his education at the Pisa University in Italy. He took part in the historic Bon Conference and served as Senior Advisor to the Ministry of Commerce. With knowledge of Russian language, he can speak Pashto, Dari, Italian and English.  Minister of Rural Rehabilitation and Development Eng. Wais Ahmad Barmak: Born in 1972 in Kabul, he completed primary and secondary education from Nadarya High School. He obtained a Degree in Engineering from Kabul University and did MSc (Development Studies) from the School of Oriental and African Studies (SOAS) at the University of London. He can speak on Dari, Pashto and English languages. Before taking over as Deputy Minister of Programmes for the Ministry of Rural Rehabilitation and Development (MRRD), he served as Executive Director of the National Solidarity Programme (NSP), Senior Advisor to the Department of Disaster Management and Preparedness in Afghanistan. In 2002, he worked as Policy/Programme Officer with the Programme, Policy, and Planning Unit in UNAMA in Kabul. He also worked as Programme Officer and Deputy Regional Coordination Officer for the United Nations Coordinator’s Office (UNCO) for Afghanistan. From 1996 to 1998, he worked as Senior Programme Officer for ACBAR in Kabul, responsible for ensuring the coordination of NGO activities and the facilitation of liaison with central line ministries. He has participated in national and international conferences, workshops and training courses. Minister of Labour, Social Affairs and Disabled Mohammad Ismail Monshi:  Born in 1959 in Shirak village of Aqcha district of northern Jawzjan province, he received primary and secondary education in his hometown and graduated from the Faculty of Literature and Humanitarian Science of the Kabul University in 1985. He migrated to Pakistan in 1991 before going to Turkmenistan. He returned to Afghanistan after the ouster of the Taliban regime in 2001. Once deputy head of the Executive Council of Junbish-i-Milli, he attended the Constitutional Loya jirga as a public representative from Jawzjan. He speaks Dari, Pashto, Uzbek and Turkmen languages. Minister of Transport and Aviation Dr. Mohammadullah Batash: The son of Al-haj Bori, he was born in 1961 in the Batash village of the Imam Sahib district in northern Kunduz province. He completed primary and secondary education in his native district in 1978. He earned Master's Degree from a university in Russia in 1985. Batash served at the Faculties of History, Journalism and Social Science Institute of the Kabul University. He received a Doctorate in Social Sciences in Russia and served as advisor to the Ministry for Parliamentary Affairs from 1995 to 2005 and secretary of Junbish-i-Milli. He served the LGCG as advisor on provincial councils and parliamentary affairs.  Minister of Women's Affairs Mrs. Husn Bano Ghazanfar: The daughter of Abdul Ghafar, she was born in northern Balkh province on February 1, 1957. She graduated from Sultan Razia High School in Mazar-i-Sharif and obtained her Master's degree in Literature and Sociology from Stawarpool in Qafqaaz in 1983. Later she joined the Literature Faculty of Kabul University. After two years of service as lecturer, she went to Petersburg to obtain her Doctorate in Philology. In 2003, she was appointed as the head of the Literature Faculty, a post she held until she was appointed as the Minister of Women's Affairs. She has also worked as a member of the High Council of the Ministry of Higher Education, member of Speranto International Association of Women, International Association of Turk Zabanan and the Board of Directors of Hakim Naser Khusro Balkhi Association. Fluent in Dari, Pashto, Uzbek and Russian and knowing a little Turkish and English, she has penned articles in national and international newspapers. A poet writing excellent literary pieces, she has authored books. Minister of Refugees and Returnees Enayatullah Nazari: The son of Nazar Muhammad, he was born in 1954 in Jabalus Siraj district of central Parwan province. He acquired primary and secondary education from in Jabalus Siraj High School and did BA from Kabul University in 1977. He earned a Master's degree in International Relations from an Iranian University. He held different positions including assignments as Attorney of the Chamtal district in Balkh province and attorney of Mazar-i-Sharif. He was Deputy Attorney General of Kabul. He served as Director General of Control and Audit Department in the government of Professor Burhanuddin Rabbani until 1999. Nazari was Minister of Refugees and Returnees during the transitional government. He can speak Pashto and Dari. Minister of Border and Tribal Affairs Sayed Hamed Gilani: Born in 1955 in Kabul, he completed his secondary education from the Habibia High School. He joined the Public Relation Department of the Justice Ministry in 1973. He acquired higher education in Cairo, and did graduation (Political Science) in 1976 in Iran. He earned a degree in Islamic Law from Islamabad in1986. The acting chief of Mahaz-i-Milli Party since 1978, he represented Mujahin at the OIC conference in 1988. He has participated in several national and international conferences. He also participated as head of the Peshawar Group in the Bonn Conference in 2001. Gilani has been working as the first deputy chairman of the upper house of parliament since 2005.  He has traveled to many countries and can speak, Dari, Pashto, Arabic and English. Minister of Counter-Narcotics Gen. Khodaidad: Born in 1955 in central Uruzgan province, he acquired primary education in Shahristan district. He completed military education at the Kabul Military School. For higher education, he was admitted to military academies in India and Russia. He has held various positions in the Afghan Army from 1977 to 1992 and received 52 medals. Khodaidad was appointed as Minister of National Intelligence during first Mujahideen regime. Later on he resigned the post and went to the UK, where he mobilised Afghan refugees. He became Deputy Minister of Counter-Narcotics in 2005 and Acting Minister in 2007. He was named Counter-Narcotics Minister in 2008. Khodaidad can speak Dar, Pashto and Russian. söndag den 20 december 2009 Superopiumfrön beslagtagna Jag träffade Samuel Kugbei som är teknisk chefsrådgivare på FAO, FNs jodbrukorganisation. Han berättade om ett beslag av superopiumfrön som brittiska armen gjorde i Helmand i juli i operation ” Panther’s Claw”. Beslaget var på drygt ett ton och skulle ha kunnat generera en opiumskörd värd 400 millioner dollar. Brittiska Försvarsdepartementet ställde till med presskonferens för att fira det lyckade beslaget och major Rupert Whitelegge förklarade att det absolut är opiumfrön. Samuel från FAO fick titta på beslaget och kunde konstatera att opiumfröna var vanliga mungbönor. Ridå. Du kan läsa mer om det dråpliga beslaget på: http://dearkitty.blogsome.com/2009/07/01/british-soldiers-arrest-afghan-beans/ lördag den 19 december 2009, mödra- och barnadödligheten minskar Afghanistan har ett av de högsta mödra- och barnadödlighetstalen i världen. 2002 var barnadödligheten för barn under 5 år 257 per 1000 levande födda barn. Siffran har fallit till 161 per 1000 år 2008 enligt National Risk and Vulnerability Assessment (NRVA) gjord av Centrala Statistikbyrån. År 2001 fanns ungefär 400 sjuk- och hälsoinrättningar och idag ca 1800 enligt Dr. Syed Amin Fatimie på Hälsoministeriet. En minskning med 38 procent för mödradödlighet och 40 procent för barnadödlighet är en betydande framgång, med tanke på att Afghanistan med hjälp av bistånd endast förmår satsa 6,5 USD per år och person. Världshälsoorganisationen menar att utvecklingsländerna borde satsa 25 USD per capita och år på den Afghanska hälsovården. (källa: Pajhwok Report - Dec 19, 2009) fredag den 18 december 2009, ny regering presenterad Efter en och en halv månads vånda har president Karzai föreslagit underhuset, Wolesi Jirga,  vilka som skall bli ministrar i hans nya regering: Defence Minister                                  Gen. Abdul Rahim Wardak Foreign                                                     Rangin Dadfar Spanta Interior                                                     Hanif Atmar Finance                                                      Omar Zakhilwal Public Health Minister                         Dr. Mohammad Amin Fatimie AgricultureMinister                              Muhammad Asif Rahimi Justice Minister                                       Mohammad Sarwar Danish Education Minister                                 Ghulam Farooq Wardak Women's Affairs                                         Hosn Bano Ghazanfar Communications Minister                      Amirzai Sangin Counter-narcotics Minister                    Gen. Khodaidad Urban Development Minister                Gul Agha Sherzai Transp. and Aviation Minister               Dr. Muhammadullah Batas Rural Rehab. and Develop.                       Daud Barmak Mines Minister                                               Waheedullah Shahrani Information and Culture                            Syed Makhdoom Raheen Water and Energy Minister                       Ismail Khan Hajj and Auqaf Minister                             Inayatullah Baleegh Darshad Higher Education Minister                      Obaidullah Obaid Public Welfare Minister                            Eng Abdur Raza Abdullahai Martyrs and Disables Minister              Taj Ali Sabri Trade and Industry Minister                 Ghulam Mohammad Refugee Affairs Minister                          Inayatullah Nazari Labour & Manpower Minister               Ismail Munshi.  Kabuls korruptionsanklagade borgmästare ersätts också med Amrullah Saleh som är chef för den mäktiga underrättelsetjänsten National Directorate of Security. Sista ordet i regeringsbildandet är nog inte sagt i regeringsfrågan. torsdag den 17 december 2009, Waheed Omar, presidentens talesman President Karzai har utsett en ny talesman, Waheed Omar. 2002 anställde jag Waheed på SAK i Peshawar som Planning Chief Officer där han hjälpte mig att skriva projektansökningar och uppföljningsrapporter till stora bidragsgivare som Världsbanken, EU etc. Han stannade i ett drygt år innan han fortsatte i karriären. Många afghanska regeringstjänstemän har börjat sin karriär hos SAK där de fått arbetslivserfarenhet och vidareutbildning. Grattis Waheed. tisdag den 15 december 2009, Dagens smäll mot Massouds bror Kvart i tio small det i ett av de flotta områdena nära svenska ambassaden. Målet var eventuellt förre vicepresidenten Ahmad Zia Masoud, bror till den 2001 mördade legendariske motståndsgeneralen Ahmed Shah Masoud. Minst åtta personer dödades i explosionen och närmare 40 skadades Vi har en numer ganska vältrimmad apparat för att snabbt försäkra oss om att ingen ur vår personal har varit i området samt att sprida information om vad och var något hänt och att stoppa alla förflyttningar i stan i närheten av hotade områden. Mindre än en halvtimme efter dagens explosion hade vi kunnat meddela ambassaden att all SAKs personal var i säkerhet. När den akuta fasen är över försöker vi ta reda på så många fakta som möjligt för att kunna bedöma hotbilden på kort sikt och om hotbilden generellt ändrats på något sätt. Det finns inget som tyder på att biståndsorganisationer är målet för den här typen av aktioner, men risken finns alltid att någon är på fel plats vid fel tillfälle.   måndag den 14 december 2009, Jenny träffar en häxa av bästa sorten Jenny Nordberg, krönikör på Svenska Dagbladet har varit i Kabul. Hon skriver om mötet med en av SAKs fd. anställda i en krönika om kvinnornas situation. Jenny är slängd i käften och en slagfärdig skribent och jag tror hon träffar rätt när hon citerar Carol le Ducs syn på hur man kan förändra livet för kvinnorna till det bättre: "Det är enkelt att säga att afghanska kvinnor är förtryckta och att det är männen som förtrycker dem. Men det är också en romantisk vision hos västerländska feminister att om kvinnor bara uppmuntras tillräckligt så kommer de att själva kunna förändra sina liv". Carol jobbade på SAK i början på 2000-talet när jag var ny i organisationen och av henne kunde man lära en hel del nyttigt om afghansk kultur. Läs gärna hela Jenny krönika: http://www.svd.se/opinion/kolumnister/jennynordberg/jenny-nordberg-haxa-av-basta-sort-siktar-pa-mannen_3933535.svd fredag den 11 december 2009, Halvhjärtat mot korruption I måndags dömdes Kabuls borgmästare Mir Abdul Ahad Sahibi till fyra års fängelse och ungefär 120000 kronor i böter för korruption. Han är dock redan ute ur fängelset mot borgen. … och vi väntar fortfarande på besked om vilka ministrar Karzai utsett till sin nya regering… måndag den 7 december 2009, Enduring freedom och fiberkabel Enduring freedom – varaktig frihet, är namnet på USAs insats i Afghanistan. Åk en runda i Kabul med alla betongmurar och sandsäckar som blir fler för var dag eller se alla utländska militärkonvojer och beväpnade afghanska poliser och militärer is stan så får man mer visionen av ”enduring prison”.  En tröst är att det ändå varit lugnt i Kabul de senaste veckorna och att den annalkande vintern har minskat talibanernas aktiviteter i provinserna. Men utvecklingen står ändå inte stilla. Igår kungjorde kommunikationsministern att man nu anslutit Afghanistan med en optisk fiberkabel till Pakistan. En ring av fiber byggs runt landet och ansluts även till Tadzjikistan. Det här kommer snabbt att få priset på internet och telefoni via bredband att falla som en sten. Hittills har all internettrafik gått via satellitlänk just för att ingen landförbindelse funnits med omvärlden. 4 december 2009, Jubel för cricketlaget. Inget jubel för Obama De afghanska cricketsegrarna kom idag hem till Jalallabad och omskakade jubel och trafikstockning. Däremot har Obamas strategi och tillkännagivande av truppförstärkningar med 30000 nya soldater, samt ett påbörjat tillbakadragande i juli 2011, inte mötts med något jubel i landet. Vanligt folk misstror USA och Nato räknar inte med att säkerheten blir bättre, utan sämre. Ahmed Rashid, känns Afghanistan-, Pakistan- och talibankännare är lika pessimistisk. Rashid säger att det är omöjligt att få Afghanistans arme och polis på fötter på 18. Dessutom har inte USA satt tillräcklig press på Pakistan som tillåter (ledande) Afghanska talibaner en fristad i på den pakistanska sidan av gränsen. Pakistan har ett intresse av ett instabilt Afghanistan och skall Pakistan göra något åt talibanerna så måste USA sätta press på Indien för att få igång fredssamtalen om Kashmir igen. Krångligt? Et regionalt maktspel som inte alltid är helt lätt att greppa. Ahmed Rashid har  i The NEW YORK REVIEW OF BOOKS. BLOG. Skrivit en läsvärd och begriplig artikel: Afghanistan: The Missing Strategy http://blogs.nybooks.com/post/266734069/afghanistan-the-missing-strategy onsdag den 2 december 2009, varning: firande av cricketseger Här om dagen fick vi en lite annorlunda ”säkerhets”varning som vi vill se fler av: Plats:     Nangahar,  Jalallabad City, Pashtunistan Square området Incident typ:      Offentlig samling Tidpunkt:             30 nov, kl18.15 Källa:     Annan Information:      Med anledning av dagens seger för det Afghanska lanslaget i cricket över Förenade Arabemiraten, kan man förvänta sig stora folksamlingar kring Pashtunistan Square. Följaktligen kam man räkna med kraftiga trafikstörningar. Det är okänt hur länge firandet kommer att pågå. Råd:       Hjälporganisationer bör överväga att begränsa rörelsefriheten för sina utländska medarbetar under resten av kvällen på grund av trängseln. Cricket har blivit en enormt stor sport i de östra delarna av Afghanistan med Jalallabad som ett slags cricketcentrum. Många afghaner har lärt sig spela cricket under åren i Pakistan. Själv förstår jag väldigt lite av cricket och minst av allt varför väldens 10 bästa cricket lag spelar testmatcher, med röd boll och i vita kläder, i dagarna fem. Hur kan det locka någon publik? Inte undra på att det kan driva folk till vansinne och orsaka upplopp 🙂 lördag den 28 november 2009, promenad på stadsmuren Solen skiner. Det var frost under natten och termometern kryper knappt upp till 10 grader mitt på dagen. Men dagen var som gjord för en utflykt upp på stadens gamla ringmur som slingrar sig längs med en del av bergen som omger Kabul. Endast delar av muren finns kvar. Vi åker bil så nära muren det går, men får sedan själva leta oss upp mellan husen och längs bergssluttningen till vi kommer upp på muren. Belöningen är en fantastisk utsikt över omgivningen. Ett litet filmklipp hittar du på: http://www.btornblom.com/blog/?p=458 Foton hittar du på: http://www.btornblom.com/blog/?p=1001 fredag den 27 november 2009, blodbad i Kabul Eid al-Adha har börjat. Det är en tacksägelsefest till minne av att Abraham var villig att offra sin ene son. I sista sekund ingrep dock Gud, och lät honom offra ett får i stället. Detta firar många muslimer genom att slakta ett får, en get eller nötkreatur under Eid, som enligt tradition skall bli mat till familjen, släkten och samhällets fattigaste. Slaktar gör man dessutom mitt inne i Kabul och blodet rinner ut ur portarna.

 
 
Slakt bakom lykta dörrar. Eid 27 nov 2009

Slakt bakom lykta dörrar. Eid 27 nov 2009

Det är också idag under pilgrimsresans tredje dag i Mecka pilgrimerna skall kasta sten mot stenpelare som symboliserar satan. torsdag den 26 november 2009, Arafat dagenArafatdagen har inget med den före palestinske ledaren att göra utan är den dag då Islam fullbordades och Muhammed lär ha gett sin sista predikan. Dagen inträffar årligen ungefär 70 dagar efter att Ramadan har avslutats. Detta är andra dagen av pilgrimsresan till Mecca, Haji, som varje rättrogen muslim skall göra en gång i sitt liv om hon/han har möjlighet till. Det sägs att den som fastar under den här dagen sonar sina forna och kommande års synder. Detta är också dagen man firar till minne av Adam och Evas återförening. När de drevs ut ur lustgården var de skiljda åt i 200 år. onsdag den 25 november 2009, den kokta grodan och den gäckande skuggan Det sägs att om man skall koka en groda så skall  man inte släppa ner den i kokande vatten för att då hoppar den ur vattnet fortare än kvikt. Man skall i stället lägga den i en kastrull med kallt vatten som man sakta värmer till kokpunkten. Grodan tycker det är härligt i vattnet och upptäcker för sent att han blivit kokt. Under några dagar har vi nu matats med uppgiften om att en stulen FN-bil med ett specifikt registreringsnummer skall vara fyllde med sprängämnen.  Bilen körs runt i stan och letar efter ett lämpligt mål där den förmodade självmordsbombaren skall spränga sig och bilen i luften. Bilen lär ha siktats på flera ställen och uppträtt mystiskt, men alltid lyckats smita undan… FN lär dessutom ha flera bilar med samma registreringsnummer, vilket försvårar sökandet. Trovärdigheten i rapporterna eller ryktena tycker jag avtar med ökande antal rapporter om att man sett bilen, men att den smitit undan. Den som har kört i Kabultrafiken vet hur svårt det är att snabbt smita iväg. Har vi att göra med gäckande skuggan? När man bedömer säkerhetsrisker får man många, ja alltför många, tips om saker som skall hända och aldrig händer. Det gäller att försöka sovra i materialet men man kan aldrig vara säker på att man sovrar rätt. Det är också lätt att bli en kokt groda. fredag den 20 november 2009, Från Taliban till framgångsrik affärsman… Den 29 oktober 2001 när talibanernas välde var under attack och på fall så hade deras ambassadör i Islamabd, Pakistan en presskonferens. Med på presskonferensen var ambassadörens tolk Ahmad Rateb Popal. Precis som ambassadören hade han en svart turban och ett stort buskigt skägg. Han hade en stor svart lapp över ena ögat, en protes i stället för vänster arm och en deformera högerhand efter en explosionsolycka under en operation mot Sovjet tidigare. Denne Popal var mer än en gammal gerillakrigare. 1988 året innan Sovjet lämnade Afghanistan hade han blivit åtalad i USA för att ha varit inblandad i smuggling av mer än ett kilo heroin och släpptes ur fängelse 1997. Hoppar vi sedan fram till 2009 så regeras Afghanistan av Popals kusin president Karzai. Ahmad Rateb Popal har klippt och trimmat skägget och blivit en mycket välbärgad affärsman tillsammans med sin bror Rashid Popal som i Brooklyn 1996 för övrigt erkände sig skyldig i ett annat heroinfall. Bröderna Popal kontrollerar i Afghanistan den stora Watan Group, ett konsortium som engagerat sig i Telecom, logistik och säkerhet. Watan Risk Management är en av dussinet privata säkerhetsföretag i landet. Ett av Watans filialer skyddar konvojer med afghanska långtradare som transporterar material från Kabul till Kandahar åt Amerikanerna… Om detta och andra bisarra sidor av korruptionen i landet kan man läsa I The Nation i en artikel med titeln ” How the US Funds the Taliban ” av Aram Rostom http://www.thenation.com/doc/20091130/roston torsdag den 19 november 2009, Karzai insvuren i ämbetet utan oroligheter President Karzai lovade bot och bättring när han svors in som president för en andra femårsperiod. Nu skall han ta i med hårdhandskarna mot korruption och opiumindustrin. Opiumodlare skall straffas. Han nämnde inget om producenterna och organisatörerna. Korruption beror på givarländarna sa han här om dagen, men nämnde inte korruption som varje afghan känner av när de har med myndigheter att göra. 800 gäster var med under ceremonin. Hillary Clinton var där på parkett. Den ende statschefen som närvarade var Pakistans President Asif Ali Zardari även kallad Mr 10% för alla sina skumraskaffärer och sitt väldokumenterade rykte att ta mutor. Karzai sa att landets egen militär inom fem år skall svara för säkerheten i landet. Det här är antagligen ett svar på kraven från väst att man vill se resultat av sina militära insatser. Om Karzais uttalande har någon förankring i verkligheten är mindre intressant just nu. Det blir nu spännande att se ministerlistan lite längre fram. Dagen har för övrigt varit lugn och gatorna i centrala Kabul låg nästan öde när jag gick och handlade. onsdagen den 18 november 2009, järnring runt Kabul Det tog två och en halv timme att åka de 12 km från kontoret och hem i eftermiddags. Stan är delvis avstängd för trafik inför morgondagens invigning av en ny presidentperiod för Karzai. Inte blev saken bättre av att Hillary Clinton kom till stan. Det bidrog ytterligare till trafikkaoset. Regeringen har deklarerat torsdagen den 19 november 2009 om allmän helgdag i Kabul och uppmanat vanligt folk att hålla sig inne av säkerhetsskäl. måndag den 16 november 2009, DN intervjuar en taliban I dagens DN intervjuas en taliban. Det är intressant att läsa för att det ger en inblick i hur de resonerar. De är inte alla al-Qaida som hotar hela världen utan mer konservativa nationalister http://www.dn.se/nyheter/varlden/i-min-by-ar-alla-talibaner-1.994967 torsdag den 12 november 2009, Magnus chattar om säkerheten Svenska Afghanistankommitténs informatör i Kabul, Magnus Forsberg, svarade på frågor om säkerhetsläget i landet på chatten efter TV4Nyheterna igår kväll, med anledning av att svenska soldater skadats av en vägbomb. http://nyhetskanalen.se/1.1328526/2009/11/11/chatta_med_afghanistan_experten tisdag den 10 november 2009, kommentarer till FNs reträtt Efter attacken mot gästhuset med FN-medarbetare så beslöt FN att temporärt evakuera och omplacera ca 700 av sina medarbetare. Detta har en del afghanska röster kommenterat i ljuset av att FN och en del andra organisationer inte arbetar utanför städerna. Ashraf Gahni, före detta medarbetare i Världsbanken och före detta Afghansk finansminister samt presidentkandidat säger till och med: "We don't need the UN agencies, the UN agencies are a burden," says Ashraf Ghani, a former minister of finance and presidential candidate. "NGOs are a mixture, some have done superb work in Afghanistan…. If the environment for the Swedish Committee or the Aga Khan [Development Network], if that gets restricted, that's when people pay a price." Och president Karzai kommenterar konsekvenserna av FNs återtåg i en intervju på  Monday on PBS's News Hour med orden: "No impact. No impact…. They may or may not return. Afghanistan won't notice it." De hårda orden kanske avspeglar vad han känner inför den förödmjukelse han utsattes för när han tvingades annonsera en andra valomgång omgiven av representanter för USA, FN och EU. söndag den 8 november 2009, slaget mot taliban i Kunduz Kunduz är en av provinserna i norr med en stor phastubefolkning och ett traditionellt stort stöd för taliban. Provinsen har varit ett no-go-område för västerländska hjälparbetare i snart ett år och situationen försvårar kommunikationerna med andra provinser i nordöst. Sedan den 3 november har den afghanska armen och ISAF genomföre en stor operation i provinsen, kanske med viss framgång. Man rapporterar att sedan operationen startade den 3 november så har man dödat 133 ”talibaner” (AOG, Afghan Opposition Groups) varav 5 av deras kommanders och 7 utländska jihadister från Uzbekistan. Ett 15-tal misstänkta AOG har arresterats. Man har också beslagtagit en del vapen och ammunition. Om allt detta är sant är det antagligen ett regält bakslag för taliban, men räcker det för att hjälpa till att vända trenden. Lördag  den 7 november 2009, inställd valdag lugn Idag skulle det ha varit andra omgången i det afghanska presidentvalet som blev inställt. Dagen var lugn och det har inte varit några demonstrationer i landet vare sig för eller emot Karzai. Uppenbarligen har dock både europeiska länder och USA satt press på Karzai för att bredda regeringen, men framför allt ta itu med korruptionen i landet för att skapa någon form av legitimitet. tisdag den 3 november 2009, segern firas I Herat i väster och i Taloqan i norr firar Karzais anhängare segern i presidentvalt med möten på stadion respektive i en av Taloqans parker. Kommer andra städer att följa efter? måndag den 2 november 2009, Ingen andra omgång i presidentvalet ... Senaste nytt är det inte blir någon andra valomgång i presidentvalet. Valkomissionen har deklarerat Hamid Karzai segrare efter att Abdullah drog sig ur igår. Ännu en legitimitetsnöt att knäcka för västvärlden. Afghanerna ser på hela processen med blandade känslor. De mer välutbildade och Abdullahs anhängare ifrågasätter säkert Karzais legitimitet, men jag är inte säker på att man är lika kategorisk i pashtunområden i öster och söder. Mina åsikter är säkert inte politiskt korrekta men jag tror inte demokratibygge är ett projekt utan en process och den kommer att ta tid – årtionden. och Svininfluensa stänger skolor Det afghanska hälsoministeriet vill stänga landets skolor från och med idag och tre veckor framåt, dvs resten av terminen, för att hindra spridningen av Svininfluensan. I landet finns inga resurser att vaccinera vare sig folk i allmänhet eller riskgrupper. Om vaccin kommer att finnas så kommer det bara att finnas för en liten elit och för de utländska trupperna. Myndigheterna har deklarerat ” nationwide public health emergency” och inte bara beslutat stänga skolor utan också förbjuda offentliga samlingar i sportarenor, bad och moskéer. Man har konstaterat 316 fall av H1N1, varav 45 har drabbat afghaner och resten är utländska soldater. En afghan har dött. Det måste alltså finnas 1000-tals icke diagnostiserade fall, med tanke på sjuk och hälsovårdens avsaknad av kapacitet för att testa verkliga fall. söndag den 1 november 2009, Abdullah backar ur presidentvalet President Karzais utmanare i presidentvalet Abdullah Abdullah har just annonserat att han inte ställer upp i andra omgången av presidentvalet den 7 november. Officiellt så har han ställt ett antal villkor för att ställa upp. Ett är att valkommissionen ordförande Azizullah Lodin skall avgå. Abdullah anser han är Karzais handgångne man som kommer att bidra till valfusk snarare än att stävja det. Den bittra sanningen är väl snarare att Abdulla är chanslös och vill undvika förödmjukelsen som ett nederlag skulle innebära. Han lär dessutom har skralt med pengar för den andra valomgången. Det sägs dessutom att det finns flera betydande politiker inom Abdullahs läger som hållit en dörr vidöppen till Karzai. Nu kommer antagligen en veckas kohandel att pågå för att lösa den konstitutionella kris som uppstått och för att övertyga omvärlden att presidenten och den nya regeringen har någon form av legitimitet, vilket tycks vara viktigt, inte minst för Obamas regering. Lite kohandel kan kanske säkra Abdullah eller åtminstone några av hans anhängare en plats i regeringen.