onsdag den 28 oktober 2009, väpnad attack i gryningen Kabul 07. 35. Ett par kvarter bort började i morse vid sexsnåret en väpnad attack mot vad som beskrivs som en NDS-commanders compound. Vi har hört skottlossning från lätta vapen och tyngre. En rökpelare stiger upp ifrån kvarteret. Tills vidare sitter vi kvar hemma och väntar på att läget skall klarna och gatorna skall bli farbara igen. Det blir intressant att få reda på vad som orsakade attacken: droguppgörelse, talibaner eller andra politiska eller personliga motsättningar. Det kan ju vara ett inlägg i valkampanjen inför valet nästa helg. Kabul 08. 15 Enligt några rykten så skall attacken ha varit UNAMA guest house. Talibanerna säger att de ligger bakom attacken. Kabul 08.30 Det var en FN-gästhus som attackerades. Det verkar nu också som raketer eller granater har skjutits mot Serena Hotel. En granat/raket exploderade nära Serena, en nära Försvarsdepartementet, en nära Finansministeriet och en nära Pasthunistan Bank. Ännu är detaljerna lite osäkra. Talibanerna har tagit på sig ansvaret och det har också lovat att störa det kommande valet så gott de kan. Det här är valupptakt alltså 

 

fredag den 23 oktober 2009, jordbävningar Vid halv ett i natt vaknade jag av ett dovt muller och att huset skakade. Mullret och skakningarna tilltog gradvis och höll på i kanske 30 sekunder. Man rusar upp och ställer sig mellan dörrposterna för att man vet att det inte är hälsosamt att vara i ett trapphus om det är ett starkt skalv. Jordskalvet var 6,2 på Richterskalan i nordöstra delen av landet. Inga skador rapporterade i Kabul, men från norr vet vi ännu inte riktigt. Ett annat skalv är att det nu skall bli en andra omgång i presidentvalet den 7 november. Afghanerna rycker på axlarna och regissörerna bakom spektaklet, USA, UN och diverse västländer ser nöjda ut. Ändå vet alla att valdeltagandet blir lägre än i förra omgången och inga garantier finns för att det blir mindre fusk. Presidenten som sedan väljs kommer inte heller ha mer legitimitet än Karzai nu har. Ett tredje skalv handlar om en påstådd bränning av den heliga koranen som skall ha skett av amerikansk trupp i Wardakprovinsen. Omständigheterna kring händelsen är inte vigtiga längre utan vad den allmänna uppfattningen är om vad som har hänt. Det började med en studentdemonstration i Wardak förra veckan och fortsatte sedan i Jalallabad. Det var lugnt över helgen men har sedan sakta skjutit fart igen och igår demonstrerade tusentals studenter i Kandahar och Khost , skrek slagord mot USA, brände bilder på Obama  och uppmanade den islamska världen att avbryta alla ekonomiska band med USA. Studenter är lätta att mobilisera och de mest konservativa USA-fientliga krafterna utnyttjar nu den möjligheten. Protesterna kan eskalera och gå överstyr. Fientlighet mot USA och amerikansk trupp kan lätt bli en allmän rörelse mot väst och västerlänningar. lördag den 17 oktober 2009, Afghansk hötorgskonst Den här tavlan fotade jag i en butik. Vi skulle kalla det typisk Hötorgskonst. Men kanske uttrycker den en Afghansk dröm: Att kunna vandra fredligt i en grönlummig skog. Skogen skulle kunna vara målad av vilken hötorgskonstnär som helst i Europa. Men damerna i burka…
Afghansk Hötorgskonst-en önskedröm?

Afghansk Hötorgskonst-en önskedröm?

Fredagen den 16 oktober 2009, inget valresultat Flera gånger denna vecka har man sagt att valresultatet skall annonseras. Eller snarare resultatet av omräkningen som kan leda till en andra valomgång i presidentvalet. Men inte heller igår då man skulle ha kungjort resultatet.   Guvernören Muhammad Atta i Mazar-i-Sharif i norr har sagt att om Karzai vinner utan omval så vägrar han att erkänna centralregeringen. Det är ett osedvanligt korkat och onyanserat uttalande som bara kan komma att skapa ännu mer röra här i landet.  Muhammad Atta är en av presidentkandidaten Abdullah Abdullahs lierade och Attas uttalande kan knappast stärka Abdullahs kandidatur. onsdag den 15 oktober 2009, vårdkö i Wardak
I väntrummet på Maidan Shar hospita Foto Maria Ashenbrenner
I väntrummet på Maidan Shar hospita Foto Maria Ashenbrenner
 fredag den 9 oktober 2009, ännu inget valresultat Ännu har inget valresultat annonserats. Omräkningen drar ut på tiden och det är nu i praktiken omöjligt att ordna en andra valomgång i år om det skulle behövas.  President Karzais legitimitet ifrågasätts också allt mer i media och bland vanliga afghaner. Förväntningarna på valresultatet sjunker för var dag och valet har knappast varit en succé för västerländska formen av demokratiska val som man ”gett” den Afghanska staten. Om Karzai skall kunna återskapa något slags förtroende hemma och internationellt för sin regim, så behövs nog en bredare koalition än den han har sällt upp med i valet. Han behöver tex få med Abdullah, huvudkonkurrenten i regeringen och sedan ta krafttag mot korruptionen som regering och myndigheter är genomsyrade av.  Men kommer det att hända…? Borde inte norrmännen väntat med att ge Obama fredspris till han levererat? Säga rätt saker har ju även andra gjort förut, men inte lyckats leverera.  torsdag den 8 oktober 2009, bilbomb 2 mot Indisk ambassaden
Efter självmordbomben vid Indiska ambassaden Kabul 8 okt2009
Efter självmordbomben vid Indiska ambassaden Kabul 8 okt2009
 I dag small en bilbomb vid Indiska ambassaden igen. För ungefär ett år sedan small en bomb på ungefär samma ställe.  Båda gångerna var förödelsen stor med många döda och flera sårade. Det såg ut som ett slakthus sa dom som var först på plats med räddningsåtgärder. På gatan finns också Inrikesministeriet och hela området är kraftigt avspärrat och skyddat av stora betongväggar, men ändå kom självmordsbombaren in. Han lär ha kört en stor svart Lexus med tonade rutor. En sådan bil kör normalt bara mäktiga commanders och andra viktiga makthavare. Det kan vara orsaken till att han släpptes förbi av vakterna. Man trodde att det var en vanlig big shot som brukar köra in bakom avspärrningarna och en sådan stoppar man inte och ifrågasätter i onödan. lördag den 3 oktober 2009, ännu inget definitivt valresultat Det är snart sex veckor sedan presidentvalet här i Afghanistan och ännu finns inget annat resultat än det att Karzai har 54% och Abdullah har 28%. Just nu kollas 10% av rösterna för att se om valfusket gynnat Karzai så mycket att han hamnar under 50% och därmed tvingar fram ett omval. Här är folk i allmänhet ointresserade av ett omval och ett omval skulle förmodligen locka mycket färre väljare än i valet den 20 aug. Ett omval skulle knappast ge den valda presidenten större legitimitet än om man nu spikar Karzai som segrare. Mina afghanska kollegor har ingen eller ringa förståelse för den omräkningsprocess som nu pågår och menar att det är bara ett spel för att tillfredställa väst. I en TV-intervju på BBC sa en anhängare till Abdullah att det visserligen var tråkigt att Abdullah förlorade, men nu ville man gå vidare och ta nya tag vid nästa val. Han hade ingen förståelse för omräkningen. Samma sak uttryckes i en demonstration häromdagen i Kabul. Skall ett omval hållas måste det ske före 20 oktober då snön kan börja falla och göra höglänta områden tillgängliga. Man kan ju fråga sig om det finns kapacitet att med så kort varsel sända ut tio tusentals valförrättare i byarna igen. Det blir en logistisk mardröm. Att åter hantera säkerheten för valförrättare och väljare blir praktiskt taget omjligt. Och vilken garanti finns det för att valfusket inte upprepas. Ingen förmodligen. OK. Det finns en konstitution, men redan det faktum att valet hölls i augusti istället för maj är en avvikelse som alla accepterar… I morgon eller övermorgon kan eventuellt (allt är mycket vagt) resultatet av ormräkningen publiceras. torsdag den 1 oktober 2009, krönika i Unionens tidning Kollega En ganska händelselös vecka har passerat. Det mesta mer rutin. Vi har sådana veckor i Afghanistan också. Fackföreningstidningen Kollega har publicerat en krönika skriven av mig: ”Vi gör skillnad i Afghanistan”  (sid 53). Klicka här för att läsa. Den kaxiga rubriken är tidningens, inte min. fredag den 25 september 2009, i granatäpplets tid 
Granatäpplet mognar
Granatäpplet mognar
 onsdag den 23 september 2009, säkra och billiga penningtransporter  Svensk handel klagar över dyr kontanthantering. Att använda helikopter för att bryta sig in och stjäla pengar i en värdedepå är ju fantasifullt även för svenska förhållanden. Men när jag berättar om ett antal spektakulära rån mot värdetransporter och banker tittar mina afghanska kollegor lite förvånat på mig. I Sverige? När jag berättar att de flesta bankerna idag inte har kontanter och att man inte kan betala med kontanter på bussar och tåg i Stockholm för att det varit för många rån så ser de skeptiska ut. Kan det vara sant i fredliga Sverige? Jag står i kassan på jobbet och växlar pengar och berättar att inga svenska företag längre har någon kontantkassa för anställda utan att löner sätts in på bankkonton och att många sedan betalar räkningar elektroniskt och handlar med kort. Driver jag med dom? tycks de tänka. Här i Afghanistan transporteras ofta stora summor pengar insvep i en schal eller tygstycke som man knutit samman i hörnen. Så transporteras många småvaror och du vet inte vad knytet innehåller. Jag har sett millioner lyftas ur en vanlig tygväska som en penninghandlare transporterat i en vanlig taxi. I Kabul ser vi numer en del värdetransportbilar med vakter som laddar bankomater, men det ser ganska avspänt ut. Här flödar kontanter, men antalet rån mot privatpersoner, butiker och institutioner är få. Jag har aldrig hört att någon utlänning rånats. Så vilken stad är säkrast: Stockholm eller Kabul? tisdag den 22 september 2009, flyga drake Man ser allt fler drakar i luften. Lika många har fastnat i träd och stolpar. Drakflygning är en nationell passon. Såhär sista dagen på Eid är barn och vuxna ute med sina drakar. På gator och i parker, men även från hustak och andra högt belägna platser. Att flyga drake kan vara farligt. Varje år dör flera barn av att ha fallit från taken.
Flyga drake 22 sept 2009
Flyga drake 22 sept 2009
söndag den 20 september 2009, Eid har börjat Kl 21 i går kväll kungjorde de Afghanska myndigheterna att Eid börjar idag. En kollega SMSade mig beskedet med orden ”Tomorrow will be Eid, Afghan High court and Saudi announced”. Stan är lika öde som på Juldagen och det flesta är hemma med familjen och firar med mycket festmat. lördag den 19 september 2009, Eid al-Fitr i morgon?? In i det sista är det svårt att få klart besked om Eid börjar i morgon. Eid al-Fitr betyder ungefär ”fastebrytandets fest” och är slutet på fastemånaden Ramadan. Det är en stor familjefest, ibland jämförd med vår jul. Om Eid börjar i morgon så är det helg söndag-tisdag. Om inte är det arbetsdag i morgon. Klockan är snart 19 och kollegorna väntar fortfarande på ett klart besked från myndigheterna. Samhällsplanering försvåras onekligen av att man inte ens ett halvt dygn i förväg, kan fastställa om en tredagarshelg börjar nästa dag eller en dag senare. Månen styr. tisdag den 15 september 2009, regn, åska och vattenberedare Det är bara två veckor sedan det sist regnade och åskade och det känns ovant att det kommer så tätt I natt small det i ett hus is stan. De första rapporterna sa att det var en raket som träffat ett hus. Senare visade det sig att det var en vanlig liten elektrisk vattenberedare i en av biståndsorganisationernas bostäder som exploderat. Smällen var så kraftig att den rev ner väggar och tak och blåste ut två hela rum. Tack och lov skadades ingen. Nu skall vi kolla säkerhetsventiler och termostater i alla våra varmvattenberedare (det finns vanligtvis en i varje lägenhet). Söndag den 13 september 2009, hus för de nyrädda...  
Sandbaged and stonewalled ...
Sandbaged and stonewalled ...
 lördag den 12 september 2009, hus för de nyrika
Nybyggen i Kabul för de nyrika, sept 2009
Nybyggen i Kabul för de nyrika, sept 2009
 fredag den 11 september 2009, varumärkesMiss? 
Miss Fit eller Misfit? Dubbeltydigt varumärke
Miss Fit eller Misfit? Hälsoflingorna?
 onsdag den 9 september 2009, Ahmed Shah Masoud Day – allt lugnt Masoud, lejonet från Pansjr som mördades 9 sept 2009, var en gång symbolen för motståndet mot Sovjet. 
Ahmed Shah Masoud
Ahmed Shah Masoud
tisdag den 8 september 2009, Karzai över 50 % i första valomgången Hamid Karzai har enligt Valkomissionen fått 54,1% medan Abdulla Abdullah halkat ned till 28,3 % Det var väl en väntad utgång eftersom rösterna i söder där karzais stöd antas vara störst räknades sist. Även om ca 8% av rösterna är oräknade ännu så kommer det inte förändra slutresultatet. Electoral Complaints Commission har registrerat fler än 2000 anmälningar om alvarligt röstfusk och menar att om man fått tid att granska anmälningarna så hade Karzais seger kanske inte varit så given. I morgon är det helgdag till minne av frihetskämpen Ahmed Shah Masoud, då kanske Karzai, respektive Abdullah-anhängare stöter på varandra. Vi hoppas att det inte leder till sammandrabbningar och upplopp. Inför morgondagen finns också farhågan at talibanerna vill visa vad de kan. I förrgår sköt de in raketer över stan, i går kväll angrep de en amerikansk bas strax utanför city med raketgevär och k-pistar och i morse en bilbomb utanför den militära delen av Kabuls flygplats. Det relativa lugn som ändå varit i stan och i landet (allt är relativt) under sommaren och hösten, med undantag av piken vid valet och nu, sägs av en del tyda på att talibanerna trots allt har begränsade resurser som tänjts till sitt yttersta, just kring valet. De sägs också ha lidit alvarliga förluster de senaste månaderna som begränsar deras slagkraft. Vi hoppas det ligger någon sanning i det. måndag den 7 september 2009, Googlesök på Shaniz hospital Afghanistan Nu har stormningen av Shaniz sjukhuset som jag berättade om den 3 sept nått media.  Ett bra internationellt genomslag också. Har vi tur så når det också fram till den amerikanska militärledningen. SAKS pressrelease har för på svenska och engelska skrivits på pahstu och dari som är landets två huvudspråk. Vi försöker sprida informationen så brett som möjligt för att distansera os från de internationella styrkorna. Det är ett sätt att skydda vår integritet.
  1. Foreign troops trash Afghan hospital, Afghanistan Military ...
  6 Sep 2009 ... The Swedish Committee for Afghanistan (SCA) said troops entered the hospital in Shaniz, in Wardak province south of Kabul, late on Wednesday ... business.maktoob.com/...hospital/Article.htm - 19 timmar sedan - Liknande  
  1. Daily Kos: Hospital Raided - Time to Exit Afghanistan!
7 Sep 2009 ... Nato has issued new military rules of engagement in Afghanistan in ... 2 at 10 pm coalition vehicles drove up at SCA's Hospital in Shaniz, ... www.dailykos.com/story/2009/9/7/44244/08051 - 4 timmar sedan - Liknande  
  1. Aid Group Says U.S. Troops Raided Afghan Hospital - NYTimes.com
  The hospital is located in Shaniz, in Wardak Province, in east-central Afghanistan. Mr. Fange said the soldiers arrived about 10 p.m. on Wednesday and ... www.nytimes.com/2009/09/08/.../08kabul.html - 5 timmar sedan - Liknande  
  1. SOLIDARITETENS PLATTFORMAR: PUT CARL BILDT,FOGH RASMUSSEN AND ALL ...
  DEBATE "Therefore, contrary to Swedish soldiers in Afghanistan". CULTURE Young skater takes Kabul. ADVERTISEMENT: The hospital is located in Shaniz in ... solidaritetensplattformar.blogspot.com/.../put-carl-bildtfogh-rasmussen-and-all.html - 7 timmar sedan - Liknande  
  1. Collateral Damage Near Fuel Trucks, and A Swedish Run Hospital in ...
  7 Sep 2009 ... After the decision to bomb fuel trucks in Afghanistan, which I would ... 2 at 10 pm coalition vehicles drove up at SCA's Hospital in Shaniz, ... wok3.wordpress.com/.../collateral-damage-near-fuel-trucks-and-a-swedish-run-hospital-in-afghanistan/ - 1 timme sedan - Liknande  
  1. Booman Tribune ~ A Progressive Community
  7 Sep 2009 ... Hospital Raided - Time to Exit Afghanistan! ... evening September 2 at 10 pm coalition vehicles drove up at SCA's Hospital in Shaniz, ... www.boomantribune.com/?op=displaystory;... - 4 timmar sedan - Liknande  
  1. Daily Times - Leading News Resource of Pakistan
  The Swedish Committee for   Afghanis