911. Före, under, efter. (August, 2001)
  Avsnittet handlar om tiden 24 aug - 4 okt 2001

Augusti-september 2001: Tillbaks till Peshawar i slutet av juli efter nästan fem veckors härlig sommarsemester i Sverige. När vi skall landa regnar det så fruktansvärt mycket att vi får flyga till Lahore och stå där på plattan och vänta i 3 timmar till det lättar lite i Peshawar.

När vi sent omsider landar så är luften på plattan som ett våtvarmt omslag. De kommande dagarna blir bastulika med mycket ånga.

Vad jag inte vet när jag återkommer till kontoret är att de närmaste månaderna skall bli några av de mest dramatiska i Afghanistans (och i viss mån Pakistans) historia. Visst hade vi märkt att tumskruvarna drogs åt och att det blev svårare och svårare att arbeta i Afghanistan, inte minst med SAK:s flickskolor (som trots svårigheterna hade ökat antalet elever och kvinnliga lärare under året). Men sådant har gått i vågor förut – tyckte vi.

De Pakistanska myndigheter ställer upp 100% med säkerhetsarrangemang de närmaste månaderna efter 911 men det är förvånadsvärt lugnt i Peshawar.

 

Fredag den 24 augusti 2001

Anders Fänge, Svenska Kommitten för Afghanistans, Country Director, för verksamheten i Afghanistan arbetar sin sista dag efter drygt fyra och ett halvt år på huvudkontoret i Peshawar. Anders, en av initiativtagarna och SAKs frontfigurer har varit Country Director i två omgångar och längre än någon annan. En epok går i graven.

 

söndag den 26 augusti 2001

Talibanerna vet hur de skall göra reklam för sig. I våras sprängning av de stora statyerna i Bamyan och nu senast fängslandet av ett antal biståndsarbetare från SNI, Shelter Now International, som påstås ha använt biståndet för att sprida det kristna budskapet. Sanningen med de åtta hjälparbetarna är nog tyvärr att de inte bara utövat sin egna kristna tro, vilket är ok, utan också försökt missionera, om än i liten skala bland sina anställda. Det är naturligtvis ett brott mot FNs deklaration om Human Rights, att inte få uttrycka sina politiska och religiösa åsikter och diskutera dessa med vem det vara månde, och det kan man fördöma talibanerna för med rätta. Men nu är det så i Afghanistan och som hjälparbetare är vi inte här för att påverka politiken och religionen i landet. Politiken sköter andra som FN och olika diplomatiska sändebud. Som hjälporganisation utför vi ett humanitärt arbete riktat till vanligt folk, inte myndigheterna och gör vi vad vi kan för att på olika sätt lindra nöden genom att bedriva skolor, kliniker, konstruera brunnar, distribuera mat osv. Att samtidigt försöka sprida politiska eller religiösa budskap är inte bara farligt för en själv, det äventyrar säkerheten för den afghanska personal man har anställd och för andra hjälporganisationer. Så omdömet här nere, bland de flesta hjälparbetare jag träffat är ganska entydigt: Det är klart att talibanerna gör fel som håller SNI-folket fängslade utan att låta ambassadfolk träffa dom (vilket de nu skall få göra och Röda Korset gjort i dag). Men det var helt oförsvarligt av SNI-folket att ha biblar på dari och visa film om Jesu liv på sina PCar för anställda afghaner (om de nu har gjort det vill säga, vilket mycket tyder på att åtminstone två amerikanska kvinnor gjort). De flesta här oroar sig mer för de afghaner som fängslades samtidigt. För dessa väntar säkert strängare straff än för västerlänningarna och för dom kan inte någon diplomatisk uppbackning lindra utgången av en eventuell rättegång. Dessutom skapar SNIs oförstånd och naivitet problem för alla oss andra. ’Hardliners’ bland talibanerna, som inte alls skulle han något emot att köra ut alla hjälparbetare, även om det skulle innebära en humanitär katastrof, får vatten på sin kvarn genom det som nu hänt.

Tills vidare jobbar vi på som vanligt.

Under våren har trycket på att vi skall stänga flickskolor ökat. Enligt ett gammalt dekret från mulla Omar som man nu försöker införa, så får flickor i klass 1-3 bara undervisas i moskéer och av mullor (manliga så klart). Trots det har vi under våren ökat antalet kvinnliga lärare med 80 och antalet flickor i skola med något 1000-tal. Sanningen minut kommer i början på September när skolorna i sk ’hot climate areas’ öppnar igen. Då får vi se hur stora problem vi får att öppna dem. I området runt Kabul var vi tvungna att hålla ett antal flickskolor stängda under våren, samtidigt som vi kunnat öppna nya på andra håll ute på landsbygden där talibanernas kontroll inte är lika stark.

 

måndag den 27 augusti 2001

Sidney Peterson börjar sitt arbete som ny Country Director vid kontoret i Peshawar. Sidney är inte helt ny. Han har under 4,5 år arbetat som Regional Director, först i Jalalabad, sedan i Taloqan, där han gjort ett kanonjobb mitt i frontlinjen mellan de stridande Talibanerna och Norhern Alliance, under svåra förhållanden. Under hans tid i Taloqan inträffade två stora jordbävningar, där Sidney och resten av SCAs anställda spelade en avgörande roll i räddningsarbetet. SCA kunde dra nytta av att vi nästan var de enda som fanns på plats med sjukvårdskliniker, skolor och en fungerande logistik.

 

Onsdag den 29 augusti 2001

De fängslade västerlänningarna i Kabul har nu fått träffa diplomater och folk från Röda Korset. De två amerikanerna har också fått träffa sina föräldrar som flugit till Islamabad och sedan fått visum till Kabul.

Muttawakil, Afghanistans utrikesminister, har sagt att de skall ställas inför rätta. Enligt talibanerna så kan västerlänningar dömas till mellan 3-10 dagars fängelse och utvisning, vilket ju inte låter speciellt alvarligt (osäkert dock om Muttawakil är källan till just det uttalandet). De fängslade afghanerna kan dock dömas till döden om de befinns vara skyldiga till att ha konverterat eller försökt missionera.

 

Fredag den 31 augusti 2001

Talibanerna har i dag stängt två hjälporganisationer till. International Assistance Mission (IAM) och Serve i Herat, Kandahar, Mazar och Kabul. De påstås ha haft samröre med SNI vars personal sitter fängslade i Kabul. Båda organisationerna har kristna moderorganisationer. Ingen av organisationerna är kända för att försöka driva någon som helst missionsverksamhet. Der verkar inte heller som någon av dess personal arresterats. Kontoren har bara stängts av talibanerna, verksamheten har tvingats upphöra och alla utlänningar har utvisats. IAM har arbetat i Afghanistan sedan 1966 (!) och är en av de bäst ansedda hjälporganisationerna. De drev (driver) bla ett ögonsjukhus i Kabul (det enda?) och rehabiliteringsprogram för handikappade. Serve har funnits på palts sedan 1980 och har en del sjukvårdskliniker, rehabiliteringsprogram för handikappade etc. Det är helt klart att SNIs agerande är en direkt orsak till att talibanerna nu också slår till mot andra hjälporganisationer. Vi har definitivt inga undangömda biblar, vare sig på svenska, engelska eller dari, som vi kan ertappas med.

Yasser Arafat, palestiniernas president, har genom sin ambassad i Islamabad vädjat till talibanerna att släppa de åtta västerlänningarna (!).

 

Söndagen den 9 september 2001

Ahmed Shah Massoud, den från kriget mot Sovjet legendariske gerillageneralen, numer militäre ledaren för Nordalliansen (oppositionen mot Taliban), har utsatts för ett mordförsök. Han intervjuades av två arabiska ’journalister’ som hade gömt en sprängladdning i en filmkamera. En typisk självmordsattack som kanske kommer att kosta Massoud livet.

 

Tisdag den 11 september 2001

’Journalisterna’ som intervjuade Massoud och sedan försökte spränga honom i luften, kom via Pakistan och Talibansidan av Afghanistan upp till Nordalliansens område. Det hela verkade väldigt seriöst och de har intervjuat Nordalliansens president Rabbani och andra prominenta ledare för alliansen. Säkerligen för att ingjuta förtroende och kunna komma nära Massoud.

 

När jag till kvällen slår på TV:n tro jag att jag hamnat mitt i någon film på manus av Tom Calancey eller någon annan thrillerförfattare. En helt overklig situation. En skyskrapa brinner i New York. Ett passagerarplan kommer in i bild från höger och ränner in i skyskrapan bredvid. Lite senare störtar den ens skyskrapan samman. Jag nyper mig i armen. Det här är direktsändning och tidsskillnaden till New York är 10 timmar. Mardröm eller verklighet?

 

onsdag den 12 september 2001

Mitt mail till vänner och bekanta:

”Onsdagen, 5 september stals den amerikanska flaggan på amerikanska klubben (Khyber Club). Den satt inramad i foajén inom glas och ram. Vi såg att den saknades när vi gick kl 22.30. Den lär ha suttit där en halvtimme tidigare. Amerikanska konsulatet (som driver klubben) reagerade starkt. Baren tvingas stänga kl 21.30 på fredag kvällen! Alla är nu dessutom tvungna skriva in sig i en särskild liggare, lämna ifrån sig sitt medlemskort, signa ut när man går och då få tillbaks medlemskortet . Skälet? Ledningen för klubben påstår att de ser över säkerhetsrutinerna. För en försvunnen amerikansk flagga? Som lekskola tyckte vi, för ett par dagar sedan. Amerikanerna har säkerhetsnoja, det var alla överens om. Men var detta ett förebud om vad som hände i söndags (attentatet mot Massoud) och i går, tisdagen den 11 september 2001, när Pentagon och US Trade Center utsattes för terroristattacker av aldrig skådat slag?

I Peshawar är allt för närvarande lugnt. Pakistansk polis och militär har slagit en järnring kring British Council och American Club där vi brukar simma i polen och ta oss ett glas. Jag bor på samma gata som klubben och gatan är avspärrad. Internationella skolan håller stängt de närmaste dagarna.

Vi i Svenska Afghanistankommittén har kallat ut våra två svenskar, de enda utlänningar anställda av oss som för tillfället finns i Afghanistan, samt en Sida-konsult som vi just nu kör runt bland våra skolor, kliniker och andra aktiviteter i landet. De kommer till Peshawar under dagen.

Vad händer de närmaste veckorna? Ingen vet. För fyra år sedan, -98, efter bombattentaten mot amerikanska ambassaderna i Nairobi och Dar el Salam slog amerikanerna till med missiler mot Afghanistan och förmodade platser där Osama Bin Laden skulle finnas. Två missiler slog ner i Pakistan. Inge missil träffade Osama, men folk här blev förbannade på amerikanerna. Då evakuerade vi också västerlänningar från Afghanistan, men Svenska Kommittén återvände efter en vecka, andra NGO:er efter ett par veckor och UN efter flera månader. Men nu kan naturligtvis situationen vara annorlunda. Talibanerna i Afghanistan har å det skarpaste fördömt terroristattackerna i USA och hoppas att konspiratörerna snabbt sätts bakom lås och bom och döms. Vi hopps att det inte bara är tomt prat.

Som läget är nu mår vi alltså bra och läget är lugnt här men vi följer naturligtvis utvecklingen noga.

Ha det bra/Björn-Åke”

 

Lördag den 13 september 2001

Det tycks nu som Ahmed Shah Massoud är död. Mina chokidarer (vakter) säger dystert att ’Massoud is dead. Very bad’. De är från Panjshir som M och har deltagit i jihad mot Sovjet. För honom är och förblir Massoud en hjälte.

Oavsett vad man tycker om Massoud så var han en skicklig general och militärstrateg. Nordalliansen har ingen annan som kan fylla hans kostym.

 

Söndagen den 16 september 2001

Säkerhetsmöte hemma hos Sidney kl 10.00. Det tycks dra ihop sig. Vi beslutar oss för att skicka hem alla som arbetat i Afghanistan till Sverige. De gör mer nytta där än här samt gör det lättare att evakuera resten om och när det blir Aktuellt.

Kl 12.00 går vi till klubben och simmar och äter lunch. Får reda på att de stänger kl. för ”säkerhetsöversyn”. Craig, managern säger lite svävande att det har något att göra med ett hot, men att de skall försöka ha öppet i morgon från 15.00. ”See you tomorrow”, säger vi till servitören. ”If we are still alive”, säger han dystert.

 

måndag den 17 september 2001

Allt lugnt här i Peshawar, än så länge. Det har varit upplopp i Jalalabad i dag mot kristna, inte mot USA, och de har tågat mot NGOer. Ännu inte mot SCA. I Kabul lämnar de flesta staden, även talibanerna. Jag undrar hur US skall hitta några att slåss mot när de kommer? Annars är allt lugnt, har varit någon smådemonstration redan både i Islamabad och Peshawar. Pakistan klyvs åsiktsmässigt här i North West Frontier Povince (NWFP). Eliten säger att de skall stötta US medan vanligt folk i stor utsträckning stödjer talibanerna, kanske fler här än i Afg. Vi flyger ut 7 svenskar i kväll. De lyfter fån Peshawar om en timme. Det var två bilar till flygplatsen eskorterade av två polisbilar med blåljus. Jag blir kvar här tillsammans med Sidney och Peter tills vidare. Afghanerna deppar när 'expats' åker och vi har ett ansvar för vår verksamhet. vi kommer dock inte ta några risker. Bo Holmström filmade inne hos Sidney. kameran gjorde ett svep in i mitt rum (avsnittet visades tydligen i TV4 på kvällen. Dessvärre hade jag min fulaste ’Hawaii-skjorta på mig. Men omständigheterna får väl ursäkta. En hel del kläder ligger redan packade för en snabb evakuering om det skulle behövas.)  Sedan filmade de när Jan-Erik packade, i mitt hus. Aftonbladet intervjuade Sidney som sa att det är han och jag är kvar och håller ställningarna.

Mitt kontrakt går ut om fyra månader och Sidney tjatar om att jag skall stanna kvar i ett/två år till. I will give you an offer you can’t resist’, säger han. Fan trot, men jag har svårt tro jag omprövar mitt beslut.

tisdag den 18 september 2001

Ytterligare två ’utlänningar’, varav en svensk, flygs ut i kväll. Börje har biljett till tisdag om en vecka. Peter Bulling åkte till Islamabad i dag för att skicka hem sin familj och kommer tillbaks på fredag om läget tillåter. Han liksom Sidney har lång erfarenhet av att jobba i olika oroshärdar världen över, vilket känns bra.

Pakistan har nu förseglat gränsen till Afghanistan så gott det går. Även småvägar och åsnestigar som vanligtvis används av smugglare och brukar vara obevakade har täppts till. I Torkham, gränsposteringen ett par mil från Peshawar lär det finnas minst 7000 människor som försöker ta sig över. Mutor på ett par hundra rupies räcker inte längre. I går lär det ha räckt med 1500 Rs. I dag tycks inte ens 4-5000 räcka.

En samlig mullor kring mulla Omar, beslutar i dag, om de skall följa Pakistans uppmaning att lämna ut Osama Bin Laden. Är de smarta lämnar de ut honom till Saudi Arabien, Förenade Arabemiratet eller liknande land (som kanske inte vill ta emot honom). Sannolikheten är dock inte så stor. Talibanerna har tidigare sagt att de kan kanske lämna ut honom till ett annat muslimskt land, för en islamsk rättegång om USA presenterar övertygande bevis mot Osama. Hittills har undanflykter på det temat serverats som nyheter med jämna mellanrum.

En oanad sidoeffekt av det som sker just nu är att jag aldrig haft så mycket vin och sprit i huset som nu, mer än jag kommer att kunna eller vilja konsumera de närmaste månaderna. Normalt är det ju en bristvara om man inte går på Klubben (som nu är stängd) eller är god vän med någon anställd på en ambassad eller inom UN som får handla skattefritt i en specialbutik i Rawalpindi. Alla som åker hem kommer och dumpar sina vin och spritförråd i mitt hem. Jag lägger på lager för bistrare tider.

 

onsdag den 19 september 2001

Vi hade i morse ett konstituerande möte ang situationen för vår verksamhet här i Peshawar och i Afghanistan.

En provisoriska ledningen av enbart afghaner är formerad och informerad om sina ansvarsområden och när den skall aktiveras i händelse av att vi kvarvarande västerlänningar också måste evakueras.

Hittills har allt fungerar tillfredställande vad gäller vårt rutinarbete. Vi räknar faktiskt med att kunna hålla ut till årets slut om inget dramatiskt inträffar. Möjligtvis kan vi få problem med personal om kollegerna i Afghanistan börjar ge sig av mot Pakistan.

Följande säkerhetsdirektiv har gått ut till regionkontoren i Afghanistan:

-Vi tar bort alla dekaler från bilarna. Skyltar tas ner. Detta för att vi skall undvika demonstrationer etc utanför kontoren.

-All försörjning till programmen i Afghanistan utförs av lokala transportörer.

-Alla bilar sprids ut och parkeras i olika hus/kontor

- Kontorsutrustning, som inte behövs flyttas till säkrare platser.

- Hantering av kontanter minimeras

Det vi tidigare har sagt om regionkontorens personals säkerhet gäller fortfarande och vi bevakar ständigt läget. Dvs. hettar de till skall de hålla sig hemma till det blir möjligt att återuppta arbetet.

Kontoret i Peshawar fungerar som vanligt, men även här är vi observanta och följer läget. En allmän strejk i staden är utlyst till på fredag i samband med fredagsbönen. Vi bestämmer imorgon om vi håller kontoret stängt på fredag.

WHO gjorde idag en framstöt och undrar om vi är villiga att bistå med mobila kliniker etc. om läget blev kärvare inne i A. Vi svarar"Ja" men vi vill göra en förstudie/behovsanalys och påpekar också att vi behöver finansiell hjälp.

 

torsdag den 20 september 2001

George Bush lär i går ha sagt till några senatorer att: What’s the point of using 2 million dollar missile to bomb a 10 dollar tent with nobody in it? Han har en poäng där.

Shuran, den samling lärda mullor som samlades i Afghanistan för att ge mulla Omar råd om hur man skall göra med Osama Bin Laden, beslutade uppmana Osama att lämna landet av fri vilja. Det är ett delvis anmärkningsvärt beslut för att det går längre än någon väntat sig och för att det kanske även måste ses som ett bakslag för mulla Omar själv. Men det räcker naturligtvis inte för USA.

 

Så här skriver våra kollegor i Kabul i ett mail vi fick i morse:

Dear Sidney,

Security situation is normal. City looks calm and empty. Traffic has been reduced to minimum. The clergies still to decide about Osama.

The night curfew has been announced by radio shariat as from 9:30 in the night up till 4:30 in the morning in Kabul city. Rumours say that Taliban have been forcing local people to go to fronts or make them to dig trenches. Also it says that around 350 Hazaras armed people have been arrested by T in Kabul.

It was planned to send all the minutes of meeting via Irani but he failed to move to Peshawar. The last minutes are as under:

Date: 18-09-2001 Participants: Sultan Jan, ARD- Abdul Kabir, AM- Eng. Zahir, EM- Dr. Hassan, HM- Eng. Mir Ahmad, REM- Hamidullah, Acting ERA- Eng. Aziz Mohd, LM and Dr. Saidal, Health chief officer/ERO

Meeting was opened and chaired by acting RD, Sultan Jan.

Safety of ERO staff and material: Based on the current situation and E-mail from CD, the meeting decided to minimize the staff and keep only reasonable proportion in order to run daily activities (urgent cases).

The rotation list should be prepared by each section manager. This would prolong unit the condition returns to normal. In case there is threat to life of staff, administering daily operations in ERO, the Acting RD should choose right ways to save the lives.

In case of material the floor agreed to keep every thing in place (at present condition) and the vehicles to be parked in different ERO premises. Some parts of the vehicles should be dismantled so that starting for unknown people becomes difficult.

The suppliers busy now in distribution of salary in Laghman, should see and watch the situation. After completion of the salary, the suppliers would see the safety of the road. If situation were conducive should bring the cars to ERO, otherwise the cars to be parked in JSO.

ERO clinics: How to keep the clinics in the present situation was discussed in the meeting. The participants agreed that clinics should continue the normal daily activities. Regarding the safety of clinics materials the floor decided that all the equipment and clinics property to be in the clinics in any way and the clinics together with health committees and local people should try to protect the property in bad situations.

Shakardara Water and Sanitation project: Receiving a letter from Shakardara W.S project, mentions that the community support due to the prevailing situation has failed. People are trying to save the life of their relatives and are not ready to co-operate. Therefore the floor decided that if there is no possibility to get over the assistance of the people then there is no use of working at the moment. RE would try at the most to use cement within few days available. The unused cement to be placed in the clinic.

The rest of the equipment to be transported to ERO store. Shifting of cement to Nejrab was cancelled due to security and uncertain situation on the road.

Only the salary was decided to be supplied in terms of RS.

By Agricultural supplier and an agronomist (field extensionist) using local transport.

Salary to Parwan and Laghman: Salary in Laghman to continue until there is a security threat. Salary to Parwan was decided to be postponed for: - Weak and unstable security situation. - And heavy cost for provision of money.”

 

lördag den 22 september 2001

Collin Powell sa i morse i en intervju sådant som tydligt talade för att de inte tänker lägga några urskiljningslösa bombmattor över Afghanistan. Osama och andras träningsläger, eventuellt en och annan taliban kommer att vara målet. Medlen kan vara alltifrån mindre attackstyrka, prickskytte, kidnapping till lönnmord. Ju mer Europa blir inblandade ju bättre, de har en mer nyanserad syn på hur saken skall tacklas. Nu engageras tom Iran i kampen mot terrorismen.

Det var ganska beskedliga demonstrationer här i Peshawar i går. En del skjutande och smällande dock på kvällen.

Gjorde några timmar på kontoret. Skrev en rapport till EU-kontoret här i Peshawar om hur SAK ser på möjligheterna att arbeta vidare de närmaste 3 veckorna, respektive de tre närmaste månaderna. I båda fallen räknar vi med att skolor och kliniker kör vidare. Vi har en fördel av att merparten av våra skolor och kliniker ligger på landsbygden.

Eftersom vi är ganska få (3) utlänningar kvar så har ansvaret och arbetsbördan ökat och det gäller alltså att delegera mer, vilket ökar trycket nedåt i organisationen. Vi har många hängivna anställda som offrar sin egen bekvämlighet, sin fritid och försummar sina familjer just nu för en sak de tycker rör framtiden för deras land, sina barn. Inte bara amerikaner visar nationalkänsla och sammanhållning som aldrig förr – det gör afghanerna också i högsta grad.

Till kvällen åker Sidney och jag ner till Perl Continental – Peshawars enda hotell av någotsånär internationell klass för att äta middag med Mats Lundegård och fotografen Paul Hansen. Ett rum på Perl C kostade för drygt en vecka sedan 70 USD. Anhopningen av journalister har drivit upp priset till 200 USD per natt.

Till vår förvåning upptäcker Sidney och jag på vägen hem att ’Klubben’ är öppen. Alltså ingen omedelbar fara på taket. Kvällens enda gäster är Sidney och jag samt klubbens ’President’ som är anställd på amerikanska konsulatet.

 

söndag den 23 september 2001

Fortsatt lugnt i Peshawar. Bröllopssäsongen börjar med en del skjutande och fyrverkerier på kvällarna.

Klubben har öppet och Sidney, Peter och jag var och simmade tillsammans med ett fåtal kvarvarande utlänningar. Två från DACAAR, två från UNHCR och en från IAM.

Det verkar som klubben skall försöka hålla öppet tills vidare.

Till kvällen bjöd Peter på gravad norsk fjordlax och grillade revbensspjäll. En riktig höjdare. Var han får tag på sådant? Alla ambassad- och UN folk som nu lämnar Pakistan säljer ut sina förråd av delikatesser och vin och vi får chansen att fylla våra frysar med en del godsaker.

 

måndag den 24 september 2001

Alla FN organisationer kallar nu till olika möten för att få oss att hjälpa till om kriget bryter ut. De måste göra sig viktiga. Dom gör inget själva för att de inte har något folk i Afghanistan. Vi har fortfarande 8.000 anställda Afghaner som arbetar vidare inne i landet. Vi svarar alltid att vi inte har tid att åka på möten i Islamabad. Vi har fullt upp att arbeta inne i Afghanistan. De är välkomna till Peshawar om de vill tala med oss och får gärna stödja vårt arbete med pengar, sätter vi upp nya kliniker om flyktingar samlas vid gränsen. Det är en massa nys i tidningarna om att tusentals flyktingar flyr mot gränsen. Vi har folk som kollar och de säger att de som kommer mot gränsen inte är fler än vanligt och att flera familjer normalt så här års flyttar från Kabul, där det nu börjar bli lite svalare, tillbaks till flyktinglägren i Peshawar där värmen nu börjar bli behagligare (runt 30 på dagarna och 24 på natten). De har alltså varit på ”semester”.

Det är också nonsens att talibanerna mobiliserar vi gränsen mot Pakistan. De har satt upp några fler utkiksposter. De hundratusentals soldater det säjs de mobiliserar är småpojkar utan militär erfarenhet. Varje familj i Kabulområdet har uppmanats sända en ung man till 'jihad', men de flesta vill inte bidra till ett kommande krig. Talibanerna möter alltså numer på ett visst internt motstånd.

Pakistanska tidningar rapporterar i dag att brittiska elitstyrkor har utkämpat strider med Taliban utanför Kabul.

USA medger dock idag att de fått ett mindre obemannat spionplan nedskjutet i Afghanistan något talibanerna påstog redan i går.

 

tisdag den 25 september 2001

En rapport från vårt norra regionkontor i Pul-i-Khumri nära fronten mellan talibaner och Norra alliansen.

Dear Sidney,

I am very happy to have this opportunity to contact you , but I am very sad to inform you about unlikely situations here. I hope you have spare time despite of the tense situation.

Our colleagues are ok in the northern region and the situation seems calm in Pul-I-Khumri, but in the other hand conflict is going on close to Mazar City. Northern alliance captured Zarih and Sholgar, which is around 20 km from Mazar city, also some information says there, is military movement around Taloqan as well as Samangan.

The common people are surprised and worried, muting is common everywhere for the different directions, but it is difficult to find the save place. Despite of all we are arranging ourselves to keep personnel and properties secure, but difficult to assure that. Part of our personnel separated out to the field, a number of them took leave and number of them are busy with official work.

It seems SCA is the only office, which is regularly functioning and we hope to keep the office function until we can. We started National Immunisation Days in Takhar Province in the both sides of the front yesterday and today and our emergency activities going on normally with some small change. One Traditional Birth Attendant (TBA) course going on in Bagh-e-Shirkat Internal Displaced Peoples camp and one TBA course going on in Kishm's Emergency Obstretic Centre, hopefully we will finish before any struggle. Any new situation will catch you later on.

With the best regard

Dr. Q ”

 

I förrgår bröt Förenade Arabemiraten de diplomatiska förbindelserna med talibanerna.

I dag bröt Saudiarabien de diplomatiska förbindelserna med talibanerna.

Kvar är Pakistan, som kommer att behålla dom ”för att det skall finnas en kanal in i Afghanistan”.

 

onsdag den 26 september 2001

I Peshawar är läget fortsatt lugnt.

I Kabul däremot har det varit antiamerikanska demonstrationer organiserade av talibanerna. Man satte eld på den amerikanska ambassaden som visserligen varit övergiven i 12 år.

Så här skriver man i ett mail från kontoret där:

Greetings from Eastern Regional Office (ERO).

Today before noon there was a demonstration in Kabul. The authorities had arranged it. We could see people passing by our office joining a bigger gathering towards US Embassy. A column of smoke was later on seen from the Embassy compound. As we have our Education Training Centre (ETC) neighbouring the compound we were reported that the main building of the embassy was not set in fire. It is the compound apparently used as parking lot adjacent to the Ministry of Public Health (MoPH) with some old Chevrolet cars, which were burnt along-with the lawn of the compound. Our ETC is not damaged at all, thanks God.

Two of our three pickups, which were sent to supply the salaries of three eastern provinces' clinics and schools have returned safely to ERO and were parked in the pre-determined place with some precautionary measures to avoid their robbery. The third is to return tomorrow. We may obtain the permission from MoPH to take out the Northern RO medicine stored in Pactec container at the airport tomorrow. Things are normal with ERO so far. Those who were scheduled to attend their duty from different ERO units are turning up. Please assure Zemarai Saqib that copy of his email on precautionary measures received today was sent to JSO by a guard whose duty station was changed from ERO to Jalalabad Sub Office.

This is all for today.

Best regards.

Abdul Kabir”

 

Från Mazar-i-Sharif kommer lite dystrare tongångar:

We have stopped our supervisory level activities in that area, our filed works were going on but it would be better stopped till normality of situation.

Mentionable that our Physiotherapist in there has also left the city due to dangers on him. In Mazar, the situation is going worse minute by minute. - UN Agencies and international NGOs are entirely closed. –

During last week, UNOCHA and MSF offices were looted. - Many check points are being seen in the city and moving in the city is looking too difficult. - Amarati authorities are collecting the people as per exact number/ mosques for the holly war proclaimed during the week and many of our colleagues are fix to this. –

Huge number of robbing and stealing during nights in the city is being seen. - Many people are leaving their homes for safe places as they think.

Field works are still going on but in a very risky situation and for female it is just dangerous to go to field. Supervisory of female are still coming to the office but not to the field. All the people in the city are anxious and are not able to decide. As we got news, the same situation is going on in the covered districts too. What we have done or recommend: According to present situation: - We have inactivated the office vehicles that need at least 48 hours for being active. - Departed our important and expensive equipment such as computers, photocopy machine and etc to safe place. - Stopped the PTT female course for ten days for the time being. - Recommend to provide our colleagues with the salary of Oct in advance. (They are in urgent need of such cooperation). - To minimize the office running cost. - Orthopedic workshop is better to be operated for the time being till the authorities decide to close it. - To minimize the male supervisory staff. - To suspend the female supervisory staff. - To reconnect our Email communication in such urgent cases. - To suspend the female CRDWs and CRWs in the districts temporarily. It is what we did or recommend. We are waiting for your early decision accordingly.

Best regards,

Abdul Qudoos Qateh, Regional Program Manager, CDAP Balkh”

 

Vilka killar och tjejer! Här är de verkliga hängivna hjältarna som vare sig tjänar talibaner eller opposition utan bara det afghanska folket, för att använda en sliten klyscha.

 

Mulla Omar sa idag att han inte tror på angrepp från USA ’eftersom det saknas bevis för att Afghanistan är inblandad’. Sannolikt en kraftig underskattning av läget.

 

torsdag den 27 september 2001

Det alvarligaste som hänt oss tre västerlänningar här under veckan är att Sidney, vår chef, har visat sig vara en usel kock. I förrgår slog det eld i stekpannan när han skulle laga mat.

I går stekte han några auberginer och var ’opasslig’ hela natten och dagen.

 

fredag den 28 september 2001

Lugnt i Peshawar. Klubben stängd.

USA lär ha medgivit att de har förband inne Afghanistan, små grupper som är på rekognoseringsuppdrag, eventuellt tillsammans med brittiska soldater, som jag skrev om i måndags.

Svenska UD ringer kontoret i Stockholm och är förvånade över att SAK har en så stor verksamhet i Afghanistan. Det har de blivit varse genom att läsa tidningarna och våra pressmeddelanden. Tyvärr är Svenska Afghanistankommitténs verksamhet alltför okänd i Sverige. UD bjuder nu in SAK med en representant följa med till ett FN internationellt möte i Genève där den humanitära krisen skall diskuteras.

 

lördag den 29 september 2001

Samtidigt som Expressens journalister sitter och intervjuar Sidney och mig får vi på telefon reda på att vi, Svenska Afghanistankommittén, lyckats få en lastbil in över gränsen till Afghanistan med 10 ton medicin till våra kliniker. Det är den första hjälpsändningen någon hjälporganisation, FN inräknat, lyckats få in i Afghanistan sedan den 11 september.

FNs hallå i BBC och CNN om de massiva hjälplagren de bygger upp i Peshawar och Quetta ger vi inte mycket för. De talar om 1 million Afghaner i rörelse mot gränsen. Vår information stödjer inga sådana påståenden. Ren spekulation. Däremot kommer förråden att behövas om FN kan få tillstånd att transportera in maten i Afghanistan. Torkan har varit svår även i år och det kommer råda stor brist på mat till vintern.

Enligt uppgifter från Kabul återupptas i dag rättegången mot de 8 utländska hjälparbetarna från SNI som anklagas för att ha försökt missionera det kristna budskapet bland sina afghanska kollegor.

 

Måndagen den 1 oktober 2001

Vi har nu rekryterat en ny chef för vårt hälsoprogram. Till alla manliga sökandes stora förvåning blev ingen av dessa skäggiga män den vi valde. I stället utsåg vi en ung kvinnlig läkare Dr Aquila. En mindre revolution i denna mansdominerade församling och den första kvinnliga chefen i kommitténs historia, dessutom på en toppost, en av de åtta högsta cheferna, oss utlänningar inräknade. Hon ansvarar för en grupp på 10 personer, inklusive en utlänning och gruppen ansvarar för ett hälsoprogram med mer än 2500 anställda inne i Afghanistan.

 

onsdag den 3 oktober 2001

radiomeddelande från Jalalabad, Afghanistan

“From: Habib Jan/Jalalabad Suboffice: Communication closed

Dear Sir,

Our local authorities closed our communication since today. Best regards.”

Kontoret håller dock öppet och kommunikationen hålls vid liv med en kurir som dagligen tar sig fram och tillbaks över gränsen på olika vägar och sätt. Verksamheten, skolor och kliniker påverkas inte av de här åtgärderna utan rullar på som vanligt. Att talibanerna på en del ställen försöker hindra oss från att använda vår radiokommunikation, våra satelittelefoner, ändrar inte mycket. I Kabul tex, andvänder kollegorna i stället det offentliga telefonnätet i stället. Lite krångligare och dessutom kontrollerat. Vi har dock inga hemligheter och inget att dölja så det är OK.

I Pul-i-Khumri där de också förbjudit oss använda radio och satelittelefon har vi löst problemet genom att dagligen sända en kurir till Mazar-i-Sharif, tre timmars bilresa, där vi fortfarande får använda satelittelefon. Inte heller i Pul-i-Khumri påverkas fältverksamheten i någon större utsträckning. Samma signaler fick vi i dag från en kollega som kom från Ghazni i sydöstra Afghanistan: skolor och kliniker fungerar som vanligt. Inte heller är folk på flykt som FN-systemet rapporterar. Däremot kommer säkert folk att dra till Pakistan om FN fortsätter att säga att det finns 15.000 Rupies per flyktingfamilj. Varför skall man då jobba för 1000 Rupies som lärare åt Svenska Kommittén i Afghanistan? FNs politik just nu kommer att skapa fler flyktingar i Pakistan snarare än att förmå flyktingarna att stanna i Afghanistan och hjälpa dom där. Men FN har ingen organisation i Afghanistan som kan ta sig an problemet. Deras personal finns alla i Pakistan, till skillnad från Svenska Kommittén som har 95% av sina anställda i Afghanistan.

 

torsdagen den 4 oktober

I dag håller regeringen (Maj-Inger Klingvall) en presskonferens där de kungör att de kommer att anslå ytterligare 200 miljoner till Afghanistan. Med på presskonferensen kommer Svenska Afghanistan Kommittén att vara tillsammans med Rädda Barnen, Röda Korset, Räddningsverket och Ericsson. Vi läser Maj-Ingers tal ett par timmar innan presskonferensen hålls. Hon kommer att berömma SAKs mångåriga arbete. Man tackar.