måndag den 31 augusti 2009, en general vaknar I går kväll fick vi in lite av monsunregnet från Pakistan och Indien. Det händer ibland, men inte varje år. Magnifika blixtar lyste upp himlen från halv åtta på kvällen. Vid elva blåste det upp. Först den vanliga sanden sedan ett härligt regnande i en dryg timme. I kväll ser jag tendenser till upprepning. Den amerikanska generalen Stanley McChrystal's har uttalat sig: Man måste göra mer för att förbättra Afghanernas liv för att bryta talibanernas inflytande och förbättra säkerheten. Den nuvarande amerikanska strategin fungerar inte. Välkommen till verkligheten. På viken planet har han vistats? fredag den 28 augusti 2009, skatare på stan Det är en halvtimme kvar till fastan bryts och gatorna ligger nästan öde i Kabul. Alla som kan är hemma och förbereder sig för kvällsmålet. En unge kille övar på sin skateboard.
Skatare på stan

Skatare på stan

onsdag den 26 augusti 2009, mullorna sprintertävlar i koranrecitation Igår sa valkommissionen i en första kommentar efter att ha räknat ca 10% av rösterna att President Karzai ledde med ca 2% före utmanaren Abdullah Abdullah. Idag har gapet ökat till 9 %. 44% för Karzai och 35% för Abdullah Abdullah. Igår hade man räknat få eller inga röster i provinser som Helmant och Kandahar där Karzai i förra valet kammade hem 95% av rösterna. Valkomissionen släppa nya siffror varje dag. Många krönikörer spekulerar i olika framtida scenarier, så jag hoppar på tåget: Karzai vinner, men med färre än 50% av rösterna. För att slippa en andra valomgång kohandlar han med Abdullah Abdullah som får bli premiärminister. Bra för landets stabilitet, men knappast för den demokratiska processen. Ryktena går att ”väst” trycker på för en sådan lösning. Till kvällsbönen under Ramadan verkar mullorna tävla om vem som kan recitera långa stycken ur koranen snabbast. Mulla mot mulla, med högtalarna på högsta volym. Det låter som lite modernistisk körsång. När strömmen gick igår så blev det tvärtyst i tio minuter till man hann dra igång alla generatorer. tisdag den 25 augusti 2009, Guantanamofångens hemkomst. I går kväll var jag nära ett scoop, fast bara nära. En pojke, Mohammed Jawad,  togs som tolvåring (!?) till fånge och flögs till Guantanamo. Skälet är att han skall ha kastat en handgranat mot amerikansk militär eller fordon. Själv lär han förneka att han var den skyldige och amerikanerna menar att han var 18 år. Oavsett om han slängde eller inte slängde en handgranat kan man ju fråga sig vem som tar barn till fången i krig? Vanligtvis brukar det bara vara barbarer… Detta hände 2002, 2003 och igår kom han tillbaks till Afghanistan. Han togs till Riksåklagarens kontor, som är vår granne. Därifrån fördes han till ett möte med president Karzai. Kl 20 hade en mindre grupp journalister samlats på gatan utanför vårt hus och intervjuade pojkens farbror. Man hoppades att pojken skulle återvända från besöket hos Karzai så man kunde intervjua honom. Strax efter 23 gav alla upp. Pojken hade kommit tillbaks i en skottsäker polisbil bara för att hämta upp farbror och sedan snabbt försvinna från platsen, kanske hem till Logar.
Fd. Guantanamo fångens Mohammed Jawad  farbror

Fd. Guantanamo fångens Mohammed Jawad farbror

måndag den 24 augusti 2009, Iftar Iftar är dagens höjdpunkt under Ramadan, kan jag tänka mig. Efter en lång varm dag är törsten och hungern påtaglig. Iftar är det mål mat som bryter fastan vid mörkrets inbrott. Här inträffar den ungefär 18.45
Iftar-fastan bryts vid mörkrets inbrott

Iftar-fastan bryts vid mörkrets inbrott

söndag den 23 augusti 2009, Afghanistan i medieskuggan… Det verkar som intresset för Afghanistan snabbt minskar. Många journalister lämnar landet i dag och i morgon och vi kan se fram emot en mer ”normal” rapportering, dvs. en enstaka notis när något spektakulärt händer. Ändå har utdelningen varit bra. Har sett flera seriösa artiklar som försökt förklara vad som pågår i landet, och sedan tabloiderna … Kvar är ändå frågan: vem blir president och vad innebär det på kort och lång sikt. Det blir spännande. Otåligheten och trycket från huvudkandidaterna är stor och frågan är om valkommissionen kan vänta till den 3 sept. när man sagt att de preliminära resultaten skall kungöras. lördag den 22 augusti 2009, Ramadan börjar Det är olika bud om när månen siktades, igår eller idag och månen bestämmer när Ramadan börjar. I Afghanistan börjar i alla fall Ramadan idag. Långa ljusa dagar, om än inte lika långa som i Sverige och värmen gör ramadan till en besvärlig period. Tänk dig själv att inte få äta och dricka från fem på morgonen till sju på kvällen i 30-gradig värme. Knappast hälsosamt för kropp och själ(?). Nästa år börjar Ramadan ännu tidigare i aug m några år så är det mitt i sommaren. Muslimer i de ljusa Skandinaviska länderna tror jag dock har löst saken genom att följa tiderna i Mecca för fastans början och slut. BBC har försökt få President Karzai och Abdullah Abdullah att utropa sig till vinnare. Presidentens kampanj talesman Omar Wahieed sa att ”det är inte upp till oss att avgöra. Det bestämmer valkommissionen, men vi räknar med att presidenten fått mer än 50% och att det inte behöver gå vidare till en andra omgång”. Jag har lyssnat på hans uttalande flera gånge och det är ingen tvekan om att han inte utropar Karzai till vinnare. Abdullag Abdullah var lite mer rakt på sak och sa att han borde ha vunnit. Inget positivt kan komma ut av en sådan diskussion nu. För övrigt känner jag presidentens kampanj talesman Omar Waheed som jag för åtta år sedan anställde på Svenska Afghanistankommittén (SAK) på planeringsavdelningen som jag då ansvarade för. Efter ett drygt år gick han vidare till nya uppdrag. Det finns hundratals som liksom Waheed har börjat sin karriär på SAK och sedan gått vidare till andra organisationer, företag och myndigheter. Ibland kallar afghanerna SAK för ”the Afghan University” och en av anledningarna till att vi är ju att bygga lokal kapacitet. fredag den 21 augusti 2009, dagen efter valet Allt tal, som figurerat i pressen, om att det skulle varit förbud för journalister att rapportera från vallokalerna och om våldet på valdagen är nonsens. Många journalister, inklusive svenska, var på plats och fotade och intervjuade. Det har uppenbarligen varit en hel del incidenter runt m i landet med skottlossning, raketer och andra former av hot mot vallokaler. Dessbättre verkar det som väldigt få människor blivit skadade och som om förhållandevis få vallokaler varit tvungna att stänga på grund av hoten. Nu börjar man räkna valsedlarna på plats och i vissa fall kommer man att anslå resultatet på plats innan valsedlarna samlas in till den centrala sammanräkningsplatsen. Enskilda lokala valresultat lär knappast orsaka några oroligheter, men skulle någon av presidentkandidaterna börja dra slutsatser så vet man inte. Preliminärt valresultat förväntas den 3 sept och slutgiltigt den 15 sept. Så frågan om det var ett just val? Läs tidningar och döm själva men tänk också efter! Klart att inte valet går att jämföra med ett i väst, och varför skulle vi göra det? Faktum är ändå att tusentals människor arbetet för att kunna genomföra valet och miljoner har röstat trots riskerna. För dom är valet lyckat för att det över huvud taget gått att genomföra . Många afghanska kollegor har sagt till mig att bit för bit skall vi ändra landet och om kanske 10-15 år kan vi ha fred och demokrati. I väst har vi ett kortsiktigt och trångsynt sätt att betrakta demokratiutveckling: det skall ske här och nu. De afghaner jag talat med har en mer realistisk syn: demokratiutveckling är en process som tar tid och många tycks beredda att ge den tid det tar. torsdag den 20 augusti 2009, valdagen
Muhammad Nazir och Hassan Reza har röstat 20 aug 2009

Muhammad Nazir och Hassan Reza har röstat 20 aug 2009

Det bläcksvarta fingret är ett stolt bevis på man röstat Klockan är ännu bara runt halv elva här i Kabul och jag har redan många rapporter från provinserna om attacker mot vallokaler. I Kabul har dagen börjat med en serie attentat: 06.45 i distrikt 8, Tre Improvised Explosive Devises  (IEDs) sprängdes I närheten av  Etifaq Mosque/Qalacha . Två IEDs tros ha sprängts vid Abdul Habibi High School och en tredje vid Naswani Fadaye High School. Båda skolorna används som vallokaler. Inget känt om personskador. 07. 35 i distrikt 5, Abrasani Area, så rapporteras två IEDs varav polisen var målet för en av dom. 08.00 distrikt 7, Saraki Wasalabad Area, IED mot en vallokal. 08. 20  i distrikt 10, Sherpur Area, skottlossning mellan politiska fraktioner 10.10 i distrikt 8 skottlossning vid Said Noor Muhammed Shair skolan Mer följer säkert… Många här i Kabul verkar ha tagit valdagen som en extra ledig dag och det är ännu ganska lite folk ute trots att klockan är 10.30. I centrala stan är man säkert rädd för attentat – här har ju de flesta inträffat de senaste dagarna. I förorterna verkar det vara en del rörelser för att rösta men det kan ändå visa sig bli ett väldigt lågt valdeltagande --- kl 12.30 lokal tid--- Jag har talat med en Afghansk kollega som varit runt i Chair Khana bland vallokalerna och säger att det var "too many women voting". Han menade dock inte att för många kvinnor röstar, utan var snarare förvånad att det verkade vara fler kvinnor än män som röstade i området. Man får väl ta det med en nypa salt antar jag. --- kl 17.30---- Det verkar ha varit en lugn avslutning på valdagen En av våra vakter berättar att i hans by i Bagrami, i Kabuls utkant så ha alla röstat. Dessutom dök det upp 2000 Kuchis, Afghanistans nomader, som alla skulle rösta på Karzai. De menade att under hans regim har för första gången någon brytt sig om Kuchis och flera ur folkgruppen har fått viktiga poster i statsapparaten. Med en period till för Karzai så hoppas man kunna flytta fram positionerna ytterligare och kanske få en statssekreterare eller varför inte en minister. Efter röstandet hade de ställt till med dans och fest. Jag fick se det hela inspelat på en mobiltelefon. onsdag den 19 augusti 2009, Independence Day Idag är det helg och man firar att man blev av med britterna, men idag liknar Kabul ber vilda västern. Talibaner och andra oppositionsgrupper verkar slutspurta inför valet i morgon och gör allt för att genera regeringen, skrämma väljare och dra medieuppmärksamhet till sin egen destruktiva verksamhet. Jag skäms lite för att själv falla i fällan. I natt hittade polisen uppenbarligen en fullt laddad liten lastbil som skulle sprängas inne i Kabul. Sedan sex i morse, lokal tid,  pågår ett ställningskrig mellan tre talibaner (?) som tagit sig in i Pastuni Bank, distrikt 1, Jade Maiwand, och polisen. Man skjuter på varandra och talibanerna har inte varit sena med att deklarera att det kommer mer av samma vara under dagen. På en annan plats i distrikt 10 i närheten av Eidga Square är en man och en kvinna (!?) inblandad i en strid med den Afghanska polisen. Fortsättning följer: … tisdag eftermiddag den 18 augusti 2009, VBIED en bit bort... Och sedan en bilbomb mot Camp Fenix (US) När jag passerar lite senare så ser man inte mycket för blockerande bilar och militärfordon. Det verkar vara ca 7 amerikanska soldater bland de döda. Minst ett 30-tal sårade.Mer vet jag inte men vi hörde och såg en stor rökpelare efter smällen vid vårt kontor två kilometer därifrån. Här en liten film från när jag passerade platsen: tisdag den 18 augusti 2009, DN-chatt på onsdag I morgon onsdag skall jag på Svenska Afghanistankommitténs vägnar delta i en DN-chatt och svara på läsarfrågor. Det hela börjar kl 11.00 och håller på en timme. Alla kommunikationer här är dock skakiga för tillfället och ibland går telefonnäten och email-näten ner. Men jag håller tummarna för att tekniken skall funka. Har även försäkrat mig om extra antenn til min satellittelefon för att ha i nödfall. Det känns tjatigt att rapportera om bomber och granater, eftersom det kan ge intrycket av att vi bara sitter och räknar smällarna. Vi jobbar som vanligt, men kommer att jobba hemifrån de närmaste dagarna för att minimera all eventuella risker och konfrontationer som presidentvalet på torsdag kan ge upphov till. I morse, strax efter sju, flög ett par raketer in över staden igen … lördag den 15 augusti 2009, uppföljning Det verkar som dagens bilbomb dödade ett tiotal och sårade ett hundratal. De döda var alla afghaner, men bland de svårt skadade fanns flera västerlänningar. Det vekar inte ha varit några internationella biståndsarbetare i närheten. Det tycks ha varit två självmordsbombare i bilen för att dra uppmärksamheten från den. Vanligtvis letar man speciellt i bilar med ensamma förare. Listigt lördag den 15 augusti 2009, fler explosioner För drygt två timmar sedan, 8.30, så small det i District 10, Shash Darak. Det sägs att det var en bilbomb utanför ISAFs högkvarter. Målet lar ha varit en ISAF-konvoj. Vi hade en afghansk kollega i närheten men tack och lov inte tillräckligt nära för att se detaljer. Igår kväll small också två bomber i en annan del av Kabul varav en nära presidentkandidaten Ashraf Gahnis kampanjhögkvarter. Den här typen av händelser riskerar att dominera medias bild av valet och landet den närmaste tiden. Jag skall hjälpa en kollega att shoppa mattor i eftermiddag, men vi undviker militärkolonner, offentliga byggnader och andra tänkbara mål för attacker. fredag den 14 augusti 2009, fler raketer I morse ca 5.30 flög det in nya raketer i stan som landade i närheten av flygplatsen, såvitt jag just nu vet. Ännu inga rapporter om skadade. Den här gången sov jag och hörde inget, men jag vet att det inte bara är att somna om när man hört ljudet av raketen och sedan detonationen. Vi kommer antagligen att se mer av detta. ”Opositionen” generar på det här sättet regeringen och visar att den inte har kontroll onsdagen den 12 augusti 2009, valförberedelser I morse kom jag tillbaks till Kabul. Lite varmare än i Sverige. Samtidigt som vi är inne i en intensiv period med det vanliga biståndsarbetet så kretsar mycket av mitt arbete kring att förbereda för alla eventualiteter under valperioden. Dagarna före och efter valet stiger spänningen och intresset markant. Många fruktar olika slags attacker och journalister väller in i stora skaror för att följa valhändelserna. Enligt en opinionsundersökning så leder sittande president Karzai med 36 %, tätt följd av Abdullah Abdullah, en fd utrikesminister, med 20%, Ashraf Gahni en fd finansminister och Bashardost, en stor populist enligt min privata mening har vardera 7%. Valresultatet skall officiellt kungöras den 3 september och det finns anledning att tro att anhängare till förlorarna drar ut på gatorna, vilket kan skapa en farlig situation. Här är inte polisen några mjukisar med batonger och vattenkanoner, utan blir det upplopp blir det blodigt. Men jag skall inte måla fan på väggen. Om inte segraren får över 50% i första valomgången så blir det en valomgång till i september. Frågan är om Karzai som de flesta tippar blir omvald får de nödvändiga 5o procenten redan i första valomgången. Han har sträckt ut handen och lovat Abdullah Abdullahd och Ashraf Gahnis läger ett par ministerposter om han vinner. Jag tror inte Ashraf Gahni tackar ja och förmodligen inte heller Abdullah. Några siffror:
  • 72.000 observatörer av olika slag + media
  • Persidentkandidaterna har egna ”valarbetare”: Karzai 10.500 och Abdullah > 7.000
  • Oficiella valarbetare ca 160.000
  • Afghansk och utländska militärer samt poliser 300.000 15.000 snabbtärnade afghanska poliser skall också hjälpa till
Här driver man inte valkampanj som i Sverige där i slutänden var och en går och gör sitt eget val. Här är trots all de flesta analfabeter och klansamhället har fortfarande ett starkt grepp över framför allt landsbygden där de flesta bor. Många eller de flesta kommer att rösta enligt etnicitet och efter hur klanledaren, byälste föreslår. Bland den välutbildade stadsbefolkningen som är en liten minoritet röstar man nog mer efter övertygelse öm man röstar alls. Många misstror valkandidaterna och systemet. Det blir spännande att se hur stort röstdeltagandet blir denna gång. Tisdag den 4 augusti, raketregn I tre omgångar sköts sammanlagt åtta raketer in över staden. Inga precisionsvapen direkt. Lyckligtvis skadades bara två personer. Men det kunde ha varit fler. Raketerna sköts från Deh Sabz distriktet ca 15 km från stan. En del bedömare säger att raketattacken är ett tecken på att säkerheten i stan är god. Det är svårt att ta sig in och utföra attacker, därför skjuter man från distans. Den afghanska armen ansvarar nu själva för säkerheten i stan och de har hittills lyckats ganska bra. Faktum är att det varit ovanligt lugnt, oroväckande lugnt enligt en del.