Presidentvalskampanjen Den 16 juni startade presidentvalskampanjen i Afghanistan officiellt. I Iran fick bara de kandidater ställa upp som godkänts av det religiösa rådet och ändå är det inte helt klart vem som egentligen vann och om det förekom oegentligheter. Här finns få restriktioner och man kan nästan vara säker på att det kommer att förekomma oegentligheter. Kandidaterna skall ha samlat minst 6000 underskrifter för sin kandidatur, får inte ha dubbla medborgarskap och inte ha egna privatarméer samt några andra restriktioner. Av drygt 40 anmälda kandidater diskvalificerade valkommissionen bara tre kandidater. Nu börjar dock köpslåendet om alliansbröder (det är mest ”bröder”, även om det finns några kvinnor med i valrörelsen). Vi kommer att få se presidentkandidater som drar sig tillbaks till förmån för en annan kandidat, mot ena eller andra löftet om en roll i en ny regering. Den nuvarande presidenten, Hamid Karzai, har lierat sig med förre generalen Dostum, marskalken Fahim och Khalili. Dostum skall locka den uzbekiska minoriteten att rösta på Karzai. Dostum är den ultimata opportunisten som varit på alla sidor i alla krig och om han granskades skulle han antagligen stämplas som krigsförbytare. Marskalken Fahim är Pansjirier och antas locka pansjiriska väljare från en av Karzaiz motståndare, förre utrikesministern Abdullah Abdullah som också är från Pansjir. Khalili som är hazara skall locka hazaraminoriteten. Mer följer. Några av de andra kandidaterna är Ashraf Gahni fd finansminister och Frozan Fana, änka efter en fd transportminister som mördades under spektakulära former 2002. Said Jalal Karim är underbarnet som gick ut gymnasiet som 8-åring, blev affärsman i Saudi och oljemiljonär. Här några bilder på valaffischer och på galda medborgare som röstade den 20 aug. Kommentarer finns på plats i dagboken.