4. Kabul maj-juni 2009 (June, 2009)
Fredag den 19 juni 2009, Midsommarafton i Kabul Vi firade Midsommarafton i Kabul med nästan alla ingredienser som normalt hör till dagen. På eftermiddagen sill och en del andra tilltugg. Till och med en nubbe. Kanelbullar till kaffet. Ovanligt kylslaget för Afghanistan och ett par regnskurar och lite åska hade vi också (det lär inte ha regnat och åskat så sent i juni de senaste 20 åren). På kvällen följde vi upp med barbecue och ett par rockband (biståndsarbetare). Vi hade bjudit in skandinaver med hjälp av ambassaderna samt vänner och bekanta så det kom drösar med gäster.  Eftersom Afghanistan i princip är torrlagt och tillgången på alkohol ytterst begränsad så var det en väldigt städad tillställning, men det går att ha kul utan sprit. En filmsnutt finns bland videoklippen på:  http://www.btornblom.com/blog/?p=452 Onsdag den 17 juni 2009, arton hotar bojkotta presidentvalet Arton presidentkandidater hotar redan nu att bojkotta valet om man inte lyssnar på deras farhågor kring säkerheten och ”transparens” i valrörelsen. Det är alldeles säkert hel berättigade farhågor, men inget som var okänt när de först kandiderade. En god anledning att väcka dessa frågor nu är förmodligen att det är ett sätt att över huvud taget bli hörd i mediebruset där ett 40-tal kandidater, de flesta helt chanslösa, vill nå ut, men också något att peka på när de längre fram drar sig ur valkampanjen (brist på säkerhet och transparens: vad var det vi sa). tisdag den 16 juni 2009, Presidentvalskampanjen startar officiellt

Idag startade den officiellt. Presidentvalskampanjen i Afghanistan. I Iran fick bara de kandidater ställa upp som godkänts av det religiösa rådet och ändå är det inte helt klart vem som egentligen vann och om det förekom oegentligheter.

Här finns få restriktioner och man kan nästan vara säker på att det kommer att förekomma oegentligheter. Kandidaterna skall ha samlat minst 6000 underskrifter för sin kandidatur, får inte ha dubbla medborgarskap och inte ha egna privatarméer samt några andra restriktioner. Av drygt 40 anmälda kandidater diskvalificerade valkommissionen tre kandidater.

Nu börjar köpslåendet om alliansbröder (det är mest ”bröder”, även om det finns några kvinnor med i valrörelsen). Vi kommer att få se presidentkandidater som drar sig tillbaks till förmån för en annan kandidat, mot ena eller andra löftet om en roll i en ny regering.

Den nuvarande presidenten, Hamid Karzai, har lierat sig med förre generalen Dostum och marskalken Fahim. Dostum skall locka den uzbekiska minoriteten att rösta på Karzai. Dostum är den ultimata opportunisten som varit på alla sidor i alla krig och som, om han granskades, antagligen skulle stämplas som krigsförbytare. Marskalken Fahim är Pansjirier och antas locka pansjiriska väljare från en av Karzaiz motståndare, förre utrikesministern Abdullah Abdullah som också är från Pansjir.

Det här kan bli hur intressant och rörigt som helst.

Grundtips är dock att Karzai väljs om, för sina alliansers skull, för att folk i städerna den här gången inte är så entusiastiska och för att det blir svårt att genomföra justa val i många landsändar.

Bilder finns på: http://www.btornblom.com/blog/?p=799

lördag den 14 juni, På picknick i Pansjir

Bilder finns på: http://www.btornblom.com/blog/?p=809

 

 

tisdag den 9 juni 2009, Perl Continental Hotell i Peshawar attackerat

I tre år bodde jag i Peshawar, Pakistan. Därför känns det extra tungt att se bilderna på TV från attacken mot Perl Continental Hotell.

Ett antal terrorister åker fram mot bommarna vid infarten och skjuter sig genom avspärrningarna. Lyckas få en bil full med sprängladdning in på området och kan köra nära byggnaden där man detonerar bilen. Hela ena sidan av hotellet ser urblåst ut på bilderna. Minst 18 personer döda.

Talibanerna, för man får anta att de ligger bakom det här, slår nu till I Peshawar för att visa att man inte är besegrade trots att man trängts tillbaks i Swat-dalen.

Striderna i Swat mellan talibaner och den Pakistanska armen har gett Pakistan 2 millioner internflyktingar. För varje dag som flyktingarna tvingas stanna i sina läger utan att kunna återvända hem förlorar regeringen i trovärdighet och talibanerna vinner viss sympati. Det var ju trots allt regeringens offensiv som drev flyktingarna från deras hem.

Den Pakistanska regeringen har(liksom den Afghanska) ingen riktig strategi för hur man bekämpar talibanernas inflytande. Man kallar in armen för att mota bort dom när de redan etablerat sig. Det är lika effektivt som att reparera bilen först när den går sönder i stället för att ge förebyggande service. I fallet Pakistan så har ju dessutom stora delar av dess underrättelsetjänst, ISI,  tidigare uppmuntrat och knutit starka band till just talibanrörelsen. Man kan misstänka att många tjänstemän från ISI med talibansympatier fortfarande finns kvar och rycker i tåtarna.

 

fredag den 5 juni 2009, oväder

Vi har haft et sjusärdeles underligt väder den senaste veckan. Maj brukar vara soligt och varmt och den 6 maj berättade jag om mörka moln. Juni är definitivt en regnfri månad, men inte i år. Hela veckan har det någon gång under dagen mulnat, blåst upp och kommit en regnskur. För ett land som för inte länge sedan led av sviterna efter sex års torka är detta extraordinärt. Nu blåser det, åskar och regnar igen.

  lördag den 30 maj 2009, kvällstidningsjournalistik? ”kolla aldrig en bra historia”

Av misstag fick jag igår en journalist från en av våra kvällstidningar på tråden. Jag hade lånat en kompis telefon och han skulle haft telefonsamtalet.

Omedelbart frågade han om ”gasattackerna mot flickskolorna…”.

Händelserna han refererar till är flera veckor gamla och det har diskuterats en del i internationell press om vad som hänt. Gas eller masshysteri? Jag frågade journalisten om han var säker på att det varit någon gasattack och att jag inte känner till att det finns några som helst medicinska bevis för att det har förekommit någon sådan. Vad som hänt är inte klarlagt och kommer väl aldrig heller att bli det. De lärda tvistar ännu om vad som hänt.

(När Nyhetsbyrån AP återger händelsen den 12 maj jämför man den också med en liknande händelse 1998 i Tennessee som beskrivs i New England Journal of Medicine: ” The study found that there had been no toxic exposure and that the sickness appeared to be psychological, noting that the symptoms were subjective.”)

Sedan frågade han om hur många flickskolor som hotas och stängs. Han har redan bestämt sig för sin story och vill egentligen inte få den omkullkastad. Jag frågar honom i stället hur många skolor som bränns ner i Sverige varje år? Svaret är 507 år 2007 och det svaret fick jag själv leverera.

Jag tillägger att trenden i Afghanistan inte är att skolor stängs utan att det öppnas fler nya flickskolor än det stängs. Från 500 000 elever år 2000 till mer än 6 miljoner i år varav ca 30 % är flickor. ”Det var kanske inte svaren du ville ha?” frågade jag innan jag hänvisade reporten vidare till en annan kollega. Givetvis citerades inte jag i artikel som ni kan läsa här:

onsdag den 27 maj 2009, Svenska Afghanistankommittén får medalj av guvernör

Idag fick Svenska Afghanistankommittén en utmärkelse som ”bäst presterande biståndsorganisation” av guvernören i Mazar-i-Sharif, Atta Mohammad Noor. Det är naturligtvis kul eftersom SAK sedan många år bedriver ett omfattande utbildningsprogram och stöd till rehabilitering av handikappade i provinsen. Ceremonin visades också på lokal-TV.

Mer kan du läsa på http://www.swedishcommittee.org/archive/articles/articles/2009/balkhAtta/

Guvernör Atta är samma person som en gång i kvartalet skäller ut den svenska ISAF-styrkan som värdelös. Han är sur för att den svenska militären inte har pengar att strö omkring sig på samma sätt som de amerikanska regementscheferna.  Amerikanerna har en mängd pengar som de kan spendera för att vinna ”harts and minds”, vilket ofta ställer till det för biståndsorganisationerna. Biståndsorganisationer som SAK kräver alltid att mottagarna, tex en by, bidrar med en egeninsats, tex säkerhet, lärarkandidater att utbilda, arbete och lokalt byggmaterial om man skall bygga en skola.

Militären, framförallt amerikanerna, kommer med pengar utan motkrav, vilket både undergräver långsiktighet i arbetet och suddar ut gränsen mellan bistånd och militär insats, vilket alltid är farligt för en biståndsorganisation. Vi lämnar alltid ett sådant område. Militären skall ägna sig åt säkerhetsskapande frågor, inte åt att leka biståndsarbetare vilket de inte klarar.

Fredag, 22 maj 2009, amerikansk soldat i rosa kalsonger

På MSN nyheter (http://nyheter.se.msn.com/article.aspx?cp-documentid=147467809) ser jag att den amerikanske försvarsministern Robert Gates hyllar den amerikanske soldaten Zachery Boyd  som i provinsen Kunar, vid ett talibananfall skyndade till en försvarsställning iförd rosa kalsonger och flip-flops. Frågan är varför man ger sig in i strid så illa klädd?

Jag känner till en händelse i Kunar, vid samma tidpunkt som inte har rapporterats i media tidigare. Kunar, på gränsen till Pakistan, är kraftigt infiltrerad av Talibaner och delar av provinsen anses av de Afghanska säkerhetsstyrkorna vara helt i händerna på talibanerna.

I provinsen har också amerikanerna små militärposteringar, där de inte kontrollerar mer än själva posteringen. En sådan postering blev attackerad och amerikanerna var temporärt tvungna att överge den och fick kalla in allsköns förstärkning för att kunna återta posteringen. Om de två händelserna sammanfaller så förklarar det de rosa kalsongerna. Det var inte av vanlig stridslystnad eller patriotism soldaten stred i sina rosa kalsonger utan han stred för livet.

En intressant mediavinkling av en händelse som man annars talar tyst om.

fredag den 15 maj 2009, AOG in Laghman

För tre dagar sedan, 12 maj (nedan) var vi i Alingar, Laghman, några mil bortom Mehtarlam City varifrån följande rapport kom i morse:

Mehtarlam City, Mehtarlam Jail: Afghan Opposition Group (AOG) used RPG (rocket propelled grenade) and small arms to attack the city’s jail for approximately 1 hour during the night. During the engagement one prisoner died (an AOG member) and another escaped (a criminal). After the AOG abandoned their attack an ANSF follow-up search found one of the attacking group severely injured.

AOG activity in Laghman has in the past been concentrated in Qarghayi or linked to IED activity in the Alishing and Alingar valleys. Following the attack against the Mayor of Mehtarlam on 04 May, it is clear that AOG are now also intent on conducting high-profile operations in Mehtarlam City during this summer.”

torsdag den 14 maj 2009, robbery

En av kollegorna från Kunduz i norr skickade idag en incidentrapport om ett rån:

On 13/05/09 at 4:30pm Sayed Abdullah Kunduz Project Office supplier with rental car driver while coming back from stationary supply which they did in Dashti Archi Community Based Schools on the way between Dashti Archi to Imam sahib some unknown gun men stopped them and took their money (3950Afs) mobile phones & flash memory and all documents of supplied items & hit them as well. After 2hrs by the time they released them both went to Imam sahib police office and submitted their complain. ( Police officer of Imam sahib clearly mentioned that there are about 7—8 gun men robbers that belong to well known families & such cases happens usually and reason was mentioned security problems )

I Kunduz gör man annars fina mattor och vi var idag på en sådan mattutställning i Kabul. SAK bedriver ett mattprojekt som syftar till att få igång produktion av kvalitetsmattor i en by Kunduz.

tisdag den 12 maj 2009, på besök i Shaid Eng Shir Mohammad skolan i Laghman

Vi skall ner på slätten österut mot Jalallabad och sedan upp in Laghman som är en av Afghanistans provinser. Resten läser du på

http://www.btornblom.com/blog/?p=744  

 

onsdag den 6 maj 2009, Mörka moln hopar sig igen

Kollegorna tittar förundrade mot himmelen. Mörka moln hopar sig igen och sedan faller regnet. I Sverige är det inget konstigt att det regnar fem dagar i sträck i maj. I Afghanistan har det inte hänt de senaste 20 åren säger en del. Inte i mannaminne säger andra (Hur långt är mannaminne??)

Hela våren har varit regnig och det är i alla fal väldigt många år sedan det var så grönt i landet som det är just nu. Maj brukar vara torrt och varmt och nästa regn brukar vi vänta på som en enstaka skur i augusti i bästa fall.

Tisdagen den 5 maj 2009, Sara Fane

Sarah Fane är ett brittiskt energiknippe och entusiast. Hon driver en ”charity” och samlar in pengar bland välbärgade britter och driver skolor i Afghanistan. Sara samarbetar sedan flera år med SAK om ett sk vänskol-projekt. Nu har hon varit här och haft mer sig en känd brittisk fd cricketspelare. De har organiserat en cricketturnering i Jalalabad och SAK är med på ett hörn. Afghaner är numer också lite crickettokiga eftersom deras lag har kvalificerat sig till någon typ av världscup.

Sara bloggar flitigt när hon är här och hon har lagt ut texten och en massa bilder från cricketturneringen och olika skolbesök.

För mig är det intressant att läsa Sarahs blogg och när hon som tillfällig besökare skriver ” sounds of the city, the dogs barking, the American helicopters flying so close that the whole building seemed to shake, the guards talking and the drums at a wedding party mingled with the call to prayer and the soft thud of distant thunder, conspired together to interrupt the short hours of night.Bor vi verkligen I samma hus? Ja men jag har tydligen blivit så avtrubbad att jag inte hör de där ljuden hon nämner. Märkligt hur man vänjer sig vid det onormala.

Hennes blogg hittar du på:  http://sarahfane.blogspot.com/

Måndag den 4 maj 2009, video från Logar

Logar är ingen kul provins. No go area för oss.

På webben http://www.thenation.com/doc/20061030/parenti_video hittade jag dock ett intressant videoklipp (bättre kvalitet än mina) från Logar provins.

En journalist förklarar ganska väl hur läget är i landet och varför. Visserligen från 2006 men lika aktuell. Titta gärna

lördag den 2 maj 2009, incidentrapporterna färre

Som jag sagt tidigare har Kabul, både staden och provinsen (ungefär som Stockholms län) blivit säkrare det senaste halvåret. En sammanställning av två veckors incidentrapporter kan se ut som nedan.

Först en liten ordlista:

ANP       Afghan National Police

IED         Improvised Explosive Device

IMF        International Military Force(s)

ANA       Afghan National Army

AOG      Afghan Opposition Group(s)

 

Incidenter innanför Kabuls stadsgräns under en tvåveckorsperiod:

 • ANP arrested a local for his alleged involvement in a recent abduction/killing. The case is under investigation.
 • During a search operation ANP seized two IEDs and five hand grenades in a cache.
 • ANP found and defused eight rockets that were ready to be fired towards Kabul City.
 • ANP arrested a local with an illegal pistol.
 • Two rockets impacted in the IMF base. Three IMF members and two locals reportedly suffered injuries. No significant damage reported.
 • ANP arrested two locals with two illegal firearms.

 

Incidenter i resten av provinsen under samma tvåveckorsperiod::

 • An ANA reconnaissance mission in Dipak Area, Lalandar Valley came under AOG attack. One ANA was reportedly killed in the clash which ensued.
 • ANP HQ came under AOG rocket attack in Musayi district. No casualties were reported in the incident. ANP dispatched a patrol to the possible firing point. No additional information is available.
 • Unknown gunmen killed a local male in Qarabagh district. The case is under investigation.
 • It was reported that IMF/ANSF launched a joint operation in the Mochi Kariz And Guldara area. Three AOG and two ANP were killed in the resulting firefight.
 • ANP recovered a dead body in the Khaki Jabbar area.
 • ANP defused two rockets that were ready to be fired.
 • A check post in Sarobi came under AOG attack. ANA reinforcement joined the check post and repelled the attack after about one hour firefight. No casualties were reported in the incident.

En del av de rapporte