1. Kabul Januari 2009 (January, 2009)

För läsbarhetens skull har jag vänt på datumordningen.  Det senaste ligger nu först.

 

 
 
 

lördag den 31 januari 2009, KFC

Kentucky Fried Chicken eller Kabul Fried Chicken? Det är frågan. Varumärkesförfalskning är en vanlig företeelse. Inte bara när det gäller kända restaurangnamn utan mycket annat.

Tyskland och Japan borgar för kvalitet så därför der man inte sällan ett känt märke på en vara med den betryggande texten: Made for Germany, eller Made by Japan.

Afghanistan är den dumpningsplats för allsköns förfalskningar. (bild i Media, Kabul 2008-).

     

fredag den 30 januari 2009, motion

Igår kväll spöregnade det, men nu på morgonen skiner solen och jag skall ut och motionera. Vi går på ett bakom betong, taggtråd och välbevakat inhägnat skolområde med en idrottsplan. Där kan man gå runt, runt... Det finns en liten video från motionsrundan

torsdag den 29 januari 2009, det spöregnar och datum för presidentvalet annonseras.

Afghanistans oberoende valkommission, IECA, meddelar att presidentvalet skall hållas den 20 augusti, även om konstitutionen säger senast maj. Att genomföra valförberedelser mitt i smällkalla vintern anses omöjligt. Hur det kan bli lättare under våren och sommaren då talibanernas aktiviteter brukar vara på topp, framgår inte.

Det skall hållas ett parlamentsval också i höst, men när det blir av vet vi ännu inte.

Nu börjar också på alvar spekulationerna om vem som blir president.

President Karzai hade hoppats på stöd från Obama, men Hilary Clinton sa i senatsförhören innan hon utsågs till utrikesminister att Afghanistan är en "narco-state" with a government "plagued by limited capacity and widespread corruption" . Och Karzais bror anklagas för att vara en de stora narkotikahajarna i landet. Knappast det stöd Karzai sökte.

En inofficiell afghansk delegation var också på plats i Wasington under Obamas invigning.

Dr Abdullah Abdullah som var Karzais förste utrikesminister, Dr Ashraf Ghani som var Karzais förste finansminister, Ali Ahmad Jalali som var inrikesminister och Gul Agha Sherzai som är guvernör i Jalalabad där också amerikanska styrkor finns. När Obama var på blixtbesök i Afghanistan före valet så träffade han Gul Agha innan han träffade Karzai. Trots det är knappast Gul Agha något presidentämne.

måndag den 26 januari 2009, regn, mera regn och lite snö

Det regnar för andra dygnet i sträck. I bergen snöar det och det behövs mycket mer. Det är förhållandevis varmt och frågan är om snön i bergen kommer att ligga kvar tillräckligt länge i vår/sommar för att hålla torkan stången.

lördag den 24 januari 2009

Illa, illa. Jag såg i DN att Blondinbella åkt ur Let’s dance.

lördag den 17 januari 2009, självmordsbombare i stan kl 09.15

Man skall aldrig ens tänka att stan har blivit lugnare, även om det har varit ganska lugnt i december och januari.

För mindre än två timmar sedan när jag satt vid mitt skrivbord i lägenheten så hördes en dov smäll. Inte direkt nära.

En självmordsbombare lastad med sprängämnen utlöste laddningen nära den Tyska ambassaden. En bil blev förstörd och ett antal människor skadade och dödade.

I vanlig ordning sätter vi igång larmkedjan och räknar in vårt folk. Ingen har varit i närheten av platsen.

I veckrapporten från hjälporganisationernas säkerhetsbyrå beskrivs händelsen:

A suicide bomber detonated his Corolla VBIED near an IMF fuel tanker. Four local civilians and one US soldier were killed, and six soldiers, one US civilian, and 19 local civilians were injured.

VBIED= Vehicle Borne Improvised Explosive Device. IMF=Internationally Military Force

Onsdagen den 14 januari 2009, hot i västra Afghanistan

Regelbundet får vi säkerhetsuppdateringar från olika delar av landet. I Kabul med omnejd har det varit lugnt den senaste tiden. Från Heratprovinsen i väst kommer följande information:

Information:              The Emirate-Islamy-Mojahidin-e-Heart, Afghanistan South-West region has issued a letter of advisory to the village elders and Imams, making a five point demand which runs as follows:

1) Furnish Emirate-Islamy-Mojahidin-e-Heart with a list of criminals involved in thefts, robberies and smuggling.

2) A warning was issued to the smugglers that henceforth if they failed to cease drug running activities, they would be beheaded.

3) Those poor people who have been forced to part with their lands as a result of coercion from powerful parties, shall be restored their lands if such incidents are brought to the notice of the Emirate-Islamy-Mojahidin-e-Heart.

4) Furnish Emirate-Islamy-Mojahidin-e-Heart with a list of individuals who do not visit the mosque to offer prayers.

5) Everyone was warned to not allow women to work for NGO.

Those failing to heed the warning would face grave consequences. Through another letter of threat warning the Emirate-Islamy-Mojahidin-e-Heart asked NGO to stop running training/ vocational courses for people from these areas. Emirate-Islamy-Mojahidin-e-Heart believed that the training courses were being run as per the foreigner's (outsiders) plans and were against the religious tenets of Islam. The beneficiaries were asked to stop attending the courses, return the training equipment and join up with training courses run through the religious teachings of Quran instead.

Assessment:             The AOG in the districts of Engil, Gozara and Pashtun Zargun have been regularly intimidating the residents through warnings, asking them to cease working for the NGO and the government.  'The Emirate-Islamic-Mojahedin-e-Herat' had issued a verbal warning to the residents of  Shiayoshan Village, in Gozara district on 19 Dec 2008 asking them to stop working for the government and NGO or else face the consequences of having their scalp hair shaved off in public and the nose dismembered. It is also reported that after issuing of the warning, the AOG members forcibly shaved off the scalp hair of a government employee working for the 'Rural Rehabilitation Department' - in public, while in another case the ear of a government functionary was dismembered in public. A warning was issued in the form of a letter on the 12 Dec 2008 while a night letter was issued in mid-Oct 2008 and another warning issued in Jun 2008 asking residents and women to stop working for the NGO. …

Det är naturligtvis ruggig läsning och man undrar hur de som sprider hoten tänker. Det är knappast goda muslimer som beter sig så här utan värsta sortens obildade mörkermän

torsdag den 15 januari 2009, en vecka regn och snö, helgen börjar

Varje dag den gångna veckan har det regnat eller snöat. Det har varit novembergrått. Mer snö behövs i bergen, metervis, som sedan får smälta sakta under vår och sommar, om vi skall slippa ännu ett år av torka.

onsdag den 7 januari 2009, tionde dagen i muharram, ashura - stora piskardagen

Muharram är första månaden i det muslimska året. Den tionde denna månad är en shiamuslimsk sorgehögtiden ashura då man uppmärksammar att Muhammeds dotterson Husayn dog martyrdöden i Karbala år 680 då hans far Ali gjorde uppror mot det umayadiska väldet och kalifen Tasid (sunni). Ali var profetens kusin och svärson, gift med profeten dotter Fatima.

Husayns död symboliserarsplittringen mellan de två huvudinriktningarna inom islam, sunni och shia, sedan dess. Grunden till splittringen ligger främst i synen på vem som är muslimernas naturliga ledare efter profeten.

På många håll kan man se shuamuslimer, symboliskt piska sig själva dagen till minne.

I Kabul verkar det ganska lugnt. Mest en del mindre processioner genom staden och bilar med flaggor.

Tisdagen den 6 januari 2009, miljö- och gatubarnsprojekt

Vi använder en hel del ved för att värma upp vårt kontor. I ett land där det mesta av skogen huggits ner känns det inte riktigt bra. Därför tittar vi på alternativ. Ett sådant alternativ är briketter som tillverkats av gammalt papper, kartong, sågspån och löv. En liten hjälporganisation, Afghanistan4Tomorrow, har organiserat gatubarn med mottot ”Earn to Learn” Barnen jobbar ett par timmar för att samla in råvaror och tillverka briketter och går sedan i skolan på eftermiddagen. Överskottet av verksamheten får de som bidrag till sin och familjens försörjning.

Tillverkningen är av enklaste slaget. Papper mm smulas sönder blandas med vatten och får gegga ihop sig i stora tunnor över natten.  Tillverkningsapparaten består av plaströr, ca 15 cm i diameter. Rören är perforerade med hål. I röret häller man ett par liter av pappersgeggan, pressar ut vatten med ett skaftförsett lock. Sedan lägger man i en distansbricka i röret, fyller på ny gegga, pressar ur vatten, ny distansbricka osv. Med 4-5 lager gegga i röret, tar man det till en ny station där mer vatten kan pressas ut. De färdiga briketterna pressas sedan ur röret och får torka 3-4 dagar.

 

 
Geggan blandas

Geggan blandas

 
Geggan hälls i perforerade rör

Geggan hälls i perforerade rör

               
Vatten pressas ur geggan

Vatten pressas ur geggan

Mer vatten pressas ur

Mer vatten pressas ur

Färdiga briketter på tork

Färdiga briketter på tork

Vi kommer att samla in allt papper kontoret kasserar och ge till organisationen och vi skall prova dessa briketter i stället för ved. De är billigare per kilo än ved och håller de måttet så kommer de bidra till en bättre miljö och att ett antal människor får jobb. Win-win.

 

Du kan se mer på www.afghans4tomorrow.com

måndag den 5 januari 2009, jordbävning

Två dagar i rad har det varit jordbävning i Hindukush.  Skalven kändes i Kabul. Det första var under natten till söndag när jag var på väg till Kabul. Epicentrum ca 35 mil nordöst om Kabul och 6,2 på Richterskalan.

I natt var det dags igen:

” KABUL (Pajhwok News): A strong earthquake jolted parts of Afghanistan including capital Kabul and its adjacent provinces early Monday. According to sources, the quake magnitude was reported 5.7 on Richter scale while its epicentre was in the remote Hindu Kush mountain range. People in panic had come out of their homes. However, there were no immediate reports of any casualties or damage.

Skalvet inträffade klockan 4 på morgonen. Många vaknade, men jag sov gott – denna gång.

söndag den 4 januari 2009, tillbaks till kylan i Kabul

Ariana  Airline är det största afghanska flygbolaget men det man gärna undviker. Mitt flyg till Kabul från Dubai i morse, också med ett afghanskt flygbolag, var inställt och jag bokades om till Ariana. Få utlänningar åker med bolaget och det är mest afghanska gästarbetare som bordar planet, med jättelika handbagage. De flesta i sina traditionella kläder, med shalvar-kameze och en hel del stora turbaner. Många slår sig ner på första bästa lediga plats oavsett vad som står på boardingkorten och det är ganska rörigt innan alla sitter ner och planet kan lyfta. Mobiltelefoner används flitigt både under take off och landning. Jag ser inte att det finns något förbud mot mobiler i planet. Redan vid inflygningen till Kabul försöker några ställa sig upp för att ta sitt bagage och när planet tar mark så har personalen fullt upp med att få folk att sitta kvar på sina platser. Det är en liten ironi i att det bolag som däremot anses bäst, Kam Air, är det enda av de afghanska bolagen som har förlorat ett plan som i dåligt väder flög rätt in i en bergssida i stället för över den.

 

Kabulvinter 6 jan 2009

Kabulvinter 6 jan 2009

Det ligger ett täcke blöt nysnö över Kabul och lägenheten har stått ouppvärmd i nästan två veckor så det känns riktigt ruggigt inne och det lär ta ett dygn innan fukten försvinner och trivseln återkommer i lägenheten.

21 dec 2008 – 3 jan 2009, Jul och Nyår med familjen i Oman

Nästan två veckor tillbringade jag med min fru, våra barn och barnbarn i Oman.  Vi bodde på ett hotell i Muskat som är huvudstaden. Vädret är behagligt soligt, ca 25 grader, långa sandstränder att promenera på, eller en simtur i hotellpolen.  Landet har mer än 400 gamla borgar, många flera hundra år gamla, och en hel del är väl upprustade och var värda ett besök. En tur i öknen och på sanddynerna är alltid en spektakulär upplevelse. Oman är mest berg och öken, men rätt vad det är kommer man på en liten oas med rinnande vatten och en tät skog av palmer inklämda mellan höga berg. Det blev också tillfälle till en tur på havet och titta på delfiner och tillfälle till lite snorkling. Oman har olja och det betyder också att alla tycks ha bilar, många dyra och stora bilar. Vägnätet är enastående bra. För att ta sig runt i Muskat måste man ha bil. Stan är byggd för bilister inte för fotgängare. Fotgängarsäsongen är ju kort och sommaren så het att AC är ett måste både i bilen och hemma.  Oman är inte så kommersialiserat som Dubai (ännu), men det är inte billigt. Landet är lugnt, känns vänligt, avspänt och säkert och lagom exotiskt för en semester där man kan varva ner och njuta av  tillvaron. Grova våldsbrott, rån och våldtäkter är nästan helt okända i landet.

Södra Oman har ett tropiskt klimat dit man lockar fler turister med gruppresor.

Fina bilder från Oman kan du se på http://www.twilight.se/travel/?p=85 som är min son Fredriks hemsida