Du kan Stödja Svenska Afghanistankommitténs arbete med att ge barn möjlighet till skolgång genom att sätta in ett bidrag på pg 90 07 80

 

December är kort . En vecka av månaden firar afghanerna Eid (2) och sedan är det västerlänningarnas tur att åka på julledighet.

Det har också varit en lugn månad, vilket är skönt.

Jag hoppas att ni får en lång och skön jul och nyårsledighet. Själv träffar jag familjen i Oman i morgon

God jul och Gott nytt år!

Björn-Åke

tisdag den 2 december 2008, giftermålsindustrin blommar

Idag fanns det fanns en hotbild längs den vanliga vägen hem, så vi tog en alternativväg. Den förde os läns en nybyggd ringväg som kantas av glaspalats byggnader med blinkande neon. Det är några av Kabuls måna Wedding halls. Giftermålsindustrin är den enda riktigt lönsamma av de lagliga industrierna. Ett giftermål kan sätta en familj i skuld för flera år framåt. 100 – 200 000 kronor med 200-300 gäster är inte ovanligt. Är det fint skall det vara på en wedding hall som står för mat och underhållning. Det är en osund utveckling med allt mer påkostade fester och allt fler gäster. Ovanan, om man får kalla det så, har lett till att många unga par faktiskt skjuter upp sina bröllop och många gifter sig långt efter 30 års ålder, i ett land där man tidigare gifte sig mycket tidigare. I Sverige gifter vi oss sent men inte av det skälet. Tom presidenten har uttalat sig i TV och tycker att de extremt påkostade bröllopen har blivit ett nationellt problem. 

I Tadzjikistan, norr om Afghanistan, lär man helt sonika ha förbjudit bröllop med fler än 100 gäster för att ta ner kostnaderna för familjerna. Det har bara haft positiva effekter. Fler har råd att gifta sig, färre skuldsatta och eftersom fler gifter sig så fortsätter giftermålsindustrin blomstra. Win, win?

En liten filmsnut från en wedding hall by night finns under Media.

torsdag den 4 december 2008, fårslakt

Med ett välriktat flyganfall slog amerikanerna ut en hotande fårskock mitt i natten. Dom såg ut som Talibaner. Ett sextiotal får dog. Man har dock lovat att ersätta den drabbade nomaden.  Det kallar jag precisionsbombning. Det var ju tur att det inte var ännu ett bröllopsfölje.

söndag den 7 december 2008, mer fårslakt inför inför Eid al-Adha

En hel vecka av helger ligger framför oss.

I dag söndag är det Arafat, helgdagen man firar till minne av Adam och Evas återförening. När de drevs ut ur lustgården var de skiljda åt i 200 år. Så en dag, på berget Arafat möts de igen och Gud förlåter deras synder. Det är till minnet av denna händelse som en god muslim gör den heliga resan till Mecka, för sk Haijd

Arafat följs alltid av Eid. Vi har en Eid som avslutar fastemånaden Ramadan. Denna Eid kommer ca 70 dagar efter Ramadan och kallas Eid al-Adha. Gud utsatte Abraham för ett prov och ville att han skulle offra sin ene son. Djävulen tyckte dock att Abraham skull strunta i Guds nyck, men Abraham tänkte minsann lyda Gud, som då ingrep och lät honom offra ett får i stället (det var ju bussigt). För att fira den händelsen slaktar många muslimer ett får, en get eller nötkreatur under Eid, som enligt tradition skall bli mat till familjen, släkten och samhällets fattigaste.

I år kostar enligt kollegorna ett får ca 200 USD mot 100 förra året.

Jag gör ett besök på slaktargatan och tar några kort samt en filmsnutt (finns under Media, Film/Video).

måndag den 8 december 2008, Eid al-Adha

Eid Mubarrak

En 15 minuters regnskur. Det var allt. Solen tittar fram och luften är klar och damfri. Ett härligt väder för en promenad i centrala stan. Gatorna ligger lika öde som om det vore juldagens morgon.

Resten av veckan har regeringen förklarat vara helgdag för att fira Eid, så vi västerlänningar sitter hemma och arbetar och är ute och rör på oss så mycket det går. En del passar på att ta ut semesterdagar för att få en lång julledighet.

måndag den 15 december 2008, det surrar i luften

Morgonluften är tät med helikoptersurr.  Det har surrat halva natten enligt kollegor med sämre nattsömn än jag. En inte alltför vågad gissning är att Bush är på ingång för att säga tack och farväl och det visar sig vara en riktig gissning. Bush var i Irak igår där en journalist kastade en sko mot honom J . Det lär inte bir tillfälle för någon sådan presskonferens idag.

Strax efter att vi passerat Masoud rondellen där vägen delar sig så stängs hela området av mellan flygplatsen och presidentpalatset. Det betyder att framkomligheten i stan i princip blir noll.

“Afghanistan is a dramatically different country than it was eight years ago” sager Bush.

Jag var här för åtta år sedan, och det var annorlunda. Talibanerna regerade och det var fridfult i landet, samtidigt som 5 millioner afghaner bodde i flyktingsläger i Pakistan och Iran. Det hade varit sju år av torka och missväxt och talibanernas utövade en hänsynslös repression mot oliktänkande och var totalt ointresserade av att utveckla landet.

Sedan följde ett par år som såg lovande ut. Nu är kanske 70 % av landet, no go areas för vanligt biståndsarbete och utanför regeringens kontroll. Områden är inte ens säkra för de amerikanska trupperna eller för ISAF och frågan är om Bush med sitt uttalande menade att Afghanistan har kommit ur askan in elden… Mycket har blivit bättre men annat har blivit mycket sämre och det är väldigt ojämnt fördelat över landet.

torsdag den 18 december 2008,det regnar

För första gången på väldigt länge regnar och snöar det i Afghanistan. I Kabul regnar det mest hela dagen. Snö behövs i mängder i bergen för att 2009 inte skall bli ännu ett år av missväxt och torka.

lördag den 20 december 2008, en skola på landet

SAK etablerar och driver skolor på landsbygden där regeringen inte har resurser att erbjuda skolor till barn.

Jenny Anderberg som jobbar på SAKs kontor i Stockholm, skrev följande rapport efter ett tidigare besök i Afghanistan i höstas då hon besökte en by och skola utanför Jalalabad i östra Afghanistan:

”Det är en osäker resa, det är inte bekvämt, det är inte enkelt. Men varje gång jag har besökt någon av Svenska Afghanistankommitténs skolor blir det så självklart varför vi fortsätter att arbeta.

I byn Daug, mellan Jalalabad och gränsen mot Pakistan, träffade jag i våras en 8 år gammal flicka som heter Zeiton. Hon var blyg, men hade en självklar vilja att lära sig läsa och skriva.

- Jag har fyra syskon, men jag är den första som går i skolan. Och jag kan läsa – lite.

Fram till för fem månader sedan fanns ingen skola i byn eller i närheten. SAK inrättade därför en enkel skola för Zeiton och 260 andra elever. Det finns bara två klassrum, de flesta sitter utomhus. Närheten till barnens hem spelar stor roll i det osäkra land som Afghanistan är, framför allt för flickor. Föräldrar vågar nämligen oftare låta sina döttrar gå till skolan om den inte ligger flera timmar bort.

Trots djup fattigdom, osäkerhet och hot så vill föräldrarna att barnen ska gå i skolan. Barnen själva vill lära sig läsa och skriva, och jag tycker att barn har rätt till det.

Vad kostar skolmaterial? Här är några exempel på vad pengar räcker till: 196 kr – papper och pennor till en hel klass 420 kr – en månadslön för en lärare 998 kr – dricksvattenpump och sittmattor till en hel skola 

Du kan Stödja Svenska Afghanistankommitténs arbete med att ge barn möjlighet till skolgång genom att sätta in ett bidrag på pg 90 07 80-8