Den 8 sept 2001 mördades Ahmed Shah Masoud av Taliban. Två personer förklädda till TV-journalister med filmkamera och allt, skulle intervjua Masoud. Han gav inte intervjuer lättvindigt och alla journalister kollades noga innan de släpptes i hans närhet. Här hade man dock missat något både i bakgrundskontroll och i utrustningen de hade med sig. Filmkameran journalisterna använde var full av sprängämnen som de detonerade under intervjun. Masoud mördades tre dagar före 11 sept 2001. En händelse som ser ut som en tanke. Masoud var en legend i motståndet mot Sovjetunionen på 80-talet och var Norra Alliansens försvarsminister i kampen mot Talibanstyret 1996-2001. Han kommer från Pansjirdalen och tillhörde den Tajikiska folkgruppen i Afghanistan, som är den näst största efter Pashtunerna, den stora dominerande gruppen. Tadzjikerna dominerade också Norra Alliansen, medan Taliban framför allt domineras av Pashtuner. Masoud, som också kallats "Lejonet av Pansjir" är framför allt Tajikminoritetens hjälte och avskys av Taliban och andra oppositionsgrupper. Vanliga Pashtuner är vanligtvis inte heller någon beundrare av honom. Så idag när hans minne firas finns all anledning att ha en låg profil och räkna med att mål som associeras med Masoud och firandet kan vara föremål för olika försök till attacker. Dagen förflöt med bara en mer alvarlig incident. På förmiddagen, strax efter 10, i en angränsande stadsdel, utsattes en bil med folk på väg till firandet för någon typ av bomb och ett antal människor skadades och/eller dödades (oklart ännu).