Dagligen översköljs vi med SMS on säkerhetsincidenter inom olika områden där vi arbetar. Vi får också mail dagligen med säkerhetsvarningar som rör just Kabul. De flesta varnar för händelser som aldrig inträffar. Tack och lov får jag säga. Skulle man tro på allt skulle man låsa in sig i en bunker och aldrig gå ut, eller lämna landet. För de som först tar emot och sorterar information om olika hot och incidenter man skall sända vidare, måste det vara svårt att filtrera. Därför skickar man nog gärna med en varning för mycket än en för lite. De flesta varningarna resulterar som sagt inte i någon incident och vi får sällan reda på vare sig källan eller om hotet avvärjts eller varit osant. Förra veckan fick vi ett varningsmail som sa att ett antal Toyota Corollas, gula gamla skruffiga taxibilar, var på väg från Logarprovincen in i Kabul, fulla med explosiva ämnen eller självmordsbombare. Vi har hört det förut och det lär finnas 35000 gula gamla risiga Toyota Corolla taxibilar i Kabul, så vad skulle vi titta efter? Igår kväll kom dock ett meddelande om att säkerhetspolisen arresterat fyra självmordsbombare, eller snarare personer som förberedde självmordsattacker. Det är en framgång för polisen som man uppskattar att läsa om. Förmodligen arresterar de en hel del folk av den här typen samt vapen och sprängämnen mm som man aldrig berättar om eller kan berätta om, vilket är synd. Folk här behöver också framgångshistorier. Naturligt vis så får vi strax innan resan från kontoret till husen där vi bor reda på att en självmordsbombare varit i farten, dock inte i vår del av staden. Det innebär dock att vi får köra en rejäl omväg hem för att undvika det värsta trafikkaoset som alltid uppstår vid den här typen av händelser. I skrivande stund räknar man med ca 30 döda civilister. Målet tycks ha varit Försvarsdepartementet i närheten av Murad Khani, för de som känner till Kabul. Vid den tiden på eftermiddagen är det alltid mycket folk i rörelse i det området, så antalet döda och skadade ökar säker under kvällen.