Idag var jag och några kollegor på konstutställning i Queens Palace, Babur Garden. Kejsarn Babur var en var de tidiga Mogulkejsarna på tidigt 1500-tal. Mogulkejsarna regerade till någon gång under 1700-talet över ett rike som sträckte sig från Afghanistan, genom Indien och en bit in i nuvarande Burma. Alla ättlingar till djingis Khan och Timur Lenk. En av dessa muslimska härskare skapade för övrigt Thai Mahal, den berömda tomben i Agra Indien. Detta var en utvikning. Här var vi nu på en konstutställning där årets Afghanska talanger skulle koras. En organisation som heter Turquoise Mountain Foundation ordande tävlingen som samlat drygt hundra unga konstnärer. Man ser att Afghanistan är ett ungt land och att det kommer att ta år innan man producerar riktigt bra konst. Men här finns många unga begåvade talanger. Turquoise Mountain Foundation är också en organisation som jobbar med att uppmuntra och utbilda unga talanger. Organisationen gör också ett storartat arbete genom att restaurera gamla byggnader i Kabuls gamla stadskärna. Hus som annars bara skulle ha rivits eller förfallit så som vi gjorde i Sverige på 60-talet. På utställningen träffade vi också vår gamla vän Nancy Dupree, som är en levande legend och djupt respekterad av Afghaner och utlänningar för sitt långa outtröttliga kulturstöd till Afghanistan (hon är född 1926!). Nancy har också ett gott öga till SAK där hon i SAKs tidning skrivit krönikor i varje nummer av tidningen i säkert 20 år. Tillammans med SAK har hon givit ut boken Afghanistan över en kopp te. Bilder: Nancy Dupree med Jörgen. En av konstnärerna som jag tyckte var bäst, samt hans resume. Musikunderhållning.

20131116-214045.jpg

20131116-214236.jpg

20131116-214257.jpg

20131116-214316.jpg