I den islamska världen är vi inne i månaden Muharram och idag är det den tionde dagen i månaden då Shia-muslimer "firar" Hussein ibn Alis martyrskap. Ali var profeten Muhammads barnbarn. Dagen kallas Ashura och Shiamuslimer paraderar över hela den muslimska världen. De mest hängivna piskar sig själva för att känna lite av martyrens elände. Hussein ibn Ali och hans familj och följeslagare bestående av 72 personer dödades eller tillfångatogs av en opponent vid slaget om Karbala år 680. Sunnimuslimer firar inte Ashura och är inte helt överens om historieskrivningen men säger dock att den här dagen så gick profeten Musa (Moses) och hans följeslagare mirakulöst gick över Röda Havet och Farao drunknade i dess vatten. När dagen inträffar beror på månens läge och ända till lunch igår trodde vi alla att Ashura inträffar på torsdag. Den Afghanska regeringen deklarerade dock att onsdagen är helgdag för att man säger så i AlJazera och från ett antal arabländer. Så ledigt idag. En knorr på storyn är dock att Shia här i landet hävdar att Ashura är i morgon på torsdag och kommer gå ut och paradera då. Konsekvensen för SAKs personal är att vi är lediga både onsdag och torsdag, inte minst av säkerhetskäl. Vi vill inte att personalbussarna skall fastna i trafikstockningar pga parader. Det finns en hotbild och risk för attentat mot paraderna under de här dagarna. För två år sedan sprängde en självmordsbombare sig och sin bil i luften utanför en Shiamoske mitt i Kabul och dödade ett 70-tal människor. Det utsätter vi inte personalen för. Vi utlänningar får stanna hemma och jobba, men vi har en gemensam lunch. Gul Noors utmärkta barbecue (biff kebab) och Joseph från Kenya bjuder på ugali 🙂 Bilder: Gul Noor grillar. Joseph med nylagad Ugali, Alessandra bullar up.

20131113-153409.jpg

20131113-153425.jpg

20131113-153446.jpg