Det blir snabbt kallare på nätterna och i natt kröp termometern ner till +4 grader. Lägenheten jag bor i är inte speciellt välisolerad, men jag har både gas och elkamin och har ingen anledning att klaga. De flesta lägenheterna i Kabul har, liksom de flesta husen i Afghanistan en buchari, en slags vedkamin av tunn plåt som man eldar ved eller kol i. Ett av de stora problemen är att det knappast finns någon skog kvar att elda i kaminerna. Regeringen har gjort halvhjärtade försök att uppmuntra folk att skaffa gas eller fotogenkaminer för att hejda skövlingen av landets sista träd, men med klent resultat. I fotogenkaminerna eldar man dessutom med disel, för att fotogen inte finns att uppbringa. Jag har själv haft en sådan kamin och vet hur det luktar i lägenheten när man spillt ett par droppar disel på golvet, medan man fyller på bränsletanken. Det konstiga är att även nya hus byggs i Kabul utan centralvärme och att man i dessa hus ser små skorstenar från bucharis sticka ut genom fönstren. Jag är dock glad att SAK investerat i centralvärme på Kabulkontoret. Det spar många träd och lite mindre avgaser blir det också. Bilder: En traditionell buchari i lyxutförande. SAKs panncentral för kontorets centralvärme

20131112-192838.jpg

20131112-192950.jpg