Ikväll small det i Kabuls utkant, vid det som kallas Green village. Det är en stor välbevakad compound där en massa utlänningar bor som är på uppdrag av tex EU Pol, men också personer med anknytning till olika utländska säkerhetsföretag. Självmordsbombaren lyckades som så många gånger förr mest döda och skada oskyldiga civilister, denna gång kvinnor och barn. Inga utlänningar skadades eftersom de satt tryggt inlåsta på basen. Det känns därför angeläget att påminna om att den överväldigande majoriteten av civilister som dödas och såras gör det som en följd av Talibanernas (och andra oppositionsgruppers) självmordspatruller och vägbomber. Bara 9% av civilisterna dödas av Afghanska armen och de internationella styrkorna, även om man lätt får en annan uppfattning när man läser svenska tidningar. "The number of ordinary Afghans harmed in the battle with the Taliban continues to rise, despite preparations for the withdrawal of international troops from Afghanistan within 18 months. A report from the UN Assistance Mission in Afghanistan (Unama) last month revealed that 1,319 Afghan civilians were killed and 2,533 injured in the first six months of 2013 – 23 per cent more than in the same period last year. Most of these casualties were caused by improvised explosive devices, suicide bombings and “complex attacks”. “Pro-government forces” – including Afghan army and police, and international troops – were blamed for 9 per cent of the casualties, while 12 per cent were unattributed and resulted from ground engagements between pro-government forces and “anti-government elements”. Unama recorded 49 civilian deaths and 41 injuries from air strikes by pro-government forces, 30 per cent less than in 2012, but it raised conce."