måndag den 5 juli 2010, Blimpen ser dig
Blimpen över Kabul ser dig

Blimpen över Kabul ser dig

Högt över Kabul hänger en ”blimp”, en jätteballong en sk Persistent Threat Detection System, PTDS. Folk är lite skraja för blimpen. Den har videokameror som tar högupplösningsbilder och kan känna igen oanade rörelsemönster på marken. Kan den höra oss också? Från en vajer fäst i ett gammalt fort, Bala Hisar, nära gamla stan så tittar den ner på dig från nära en kilometers höjd, var du än befinner dig I stan. Storebror ser dig. Åtminstone Afghanska Armen och Amerikanerna.  http://www.nato.int/isaf/docu/pressreleases/2009/08/pr090810-579.html lördag den 3 juli 2010, en grön demonstration? Idag pågår två demonstrationer i Kabul. En demonstration har samlat ca 1000 personer i distrikt 6 vid Baba Mazari Square i protest mot att parlamentet inte godkände Karzais förslag till två ministerposter. Kandidaterna och demonstranterna är Hazaras, en av landets minoriteter. Den andra demonstrationen, med färre deltagare, ca 200, pågår i Mycroryan 4 Area, framför Ministry of Urban Development Affairs. Mycroryan är väl närmast att betrakta som ett medelklassområde även om de bästa husen ser ut som hämtade från ett hårt slitet miljonprogramsområde. Här bär många hus fortfarande yttre spår efter inbördeskriget. Demonstranterna protesterar mot att ministeriet har gett tillstånd till att bygga ett nytt bostadsområde i ett område som nu är att betrakta som park. Kabuls befolkning värnar om sina parker. fredag den 2 juli 2010, Kunduz under attack Sedan kl 3 i morse är centrala Kunduz stad i norr under attack av AOG (Armed Opposition Groups). Ett antal självmordsbombare sprängde sig in i en kompound granne med Ariana Hotel där utländska kontraktsarbetare bor. Man kan anta att ett stort antal människor har skadats och dödats har dödats av AGO eller Afghansk och utländsk militär i striderna. Det måste vara en stor styrka AOG på plats. När jag strax efter 8 på morgonen talar med min afghanske vän som arbetar och bor i Kunduz, på telefon pågår fortfarande skottlossning i bakgrunden. Han befinner sig i en kompound bara några hundra meter bort. Jag hör skottlossningen genom luren och han säger: ”Nu kommer en helikopter. Den skjuter mot hotellet.” Jag hör mer skottlossning och en stor smäll och min vän säger: ”Dom släppte en bomb”. Det kan ju lika gärna vara en självmordsbombare till som sprängt sig, för fler skall ha förskansat sig i byggnader i närheten. Han måste lägga på och krypa i skydd och lovar ringa tillbaks när allt är över. Talibanernas vår- sommaroffensiv har onekligen tagit fart och vi har sett flera liknande försök på andra orter. För två dagar sedan försökte tex AOG spränga sig in på flygplatsen i Jalallabad och igår fick några kollegor fly hals över huvud på väg till Metharlam i Lagman när AOD försökte attackera en oljetanker men möttes av motsånd från Afghansk och utländsk trupp. Och sommaren har bara börjat. Attacken i Kunduz var riktad mot ett kommersiellt företag, DIA, som arbetar åt USAID och inte en biståndsorganisation eller som de sa på BBC, en charity. Sammanblandningen mellan kommersiella företag och biståndsorganisationer skapar många problem för biståndet. I media och i vanligt folks ögon så görs ingen skillnad och när anklagelser slungas ut från myndigheter och media om att biståndspengar inte stannar i landet så dras alla över en kam. Oavsett om det var ett privat företag eller en biståndsorganisation kan man inte ha någon sympati för angriparna. Talibanerna har sagt att de kommer att slå till mot utlänningar som arbetar åt regeringen och USA. torsdagen den 1 juli 2010, en blind och patetisk minister. Afghanska ministrar har en ovana att skylla landets olyckor på krafter utanför landet. Själv har man ingen del eller ansvar för eländet… Finansministern, Hazrat Omar Zakhilwal, påstog igår att utländska företag olagligen fört ut mer än $4.2 billion ut ur landet. Enligt Pajhwok News säger han: "This amount of money is moved out of the country only through Kabul airport, we dont know how much is smuggled via land or other airports." Och så är han besviken over korruptionsanklagelser mot den Afghanska staten: "What really disappoints is that some western media outlets and politicians accuse Afghan government of corruption and label us one of the most corrupt nations," Zakhilwal remarked. "The money, international community wastes here, is also blamed on Afghan government," Nej Afghanska myndigheter är inte korrupta minsann… Att sedan varje afghan lider av korruptionen och måste betala mutor i alla kontakter med myndigheter vill han inte kännas vid. Idag kan man läsa i Bergens Tidende, Norge att två direktörer i det afghanska hälsodepartementet har stulit norskt bistånd för 720 000 kronor utan rättsliga följder. De misstänks nu ha lämnat landet med pengarna. Männen var direktör respektive vicedirektör för ambulansverksamheten i Kabul. En verksamhet som byggts upp av norska Röda Korset sedan 2002 och senare gradvis överlämnats till afghanerna. Detta är bara ett av många fall av korruption och ministern framstår som både blind och patetisk i mina ögon. lördag den 26 juni 2010, midsommarfesten Midsommarafton började med den vanliga sången från traktens vinkelslipar. Fåglarna gjorde ett tappert försök att överrösta, men gav upp. På eftermiddagen började förberedelserna för kvällens midsommarfest i trägården. Drygt 200 personer var inbjudna. En liten midsommarstång kläddes och trädgården smyckades med kulöra lyktor, mattor och kuddar på afghanskt vis. Till kvällen var det barbecue och tillbehör. En DJ skötte musiken och folk minglade och dansade till kl 3 i morse. Folkligt festligt och kul. Till och med vinkelsliparna tog sovmorgon i morse och har låtit lite dämpade under dagen. En liten film: http://www.btornblom.com/blog/wp-content/uploads/2010/02/Midsommar-i-Kabul-2010.wmv onsdag den 23 juni 2010, besatt av vinkelslip
Vinkelslip

Vinkelslip

Vinkelslip är ett handverktyg avsett för slipning och kapning av metall och sten. Oftast drivet av elektricitet” enligt Wikipedia. Grannfastigheten är en byggarbetsplats, Huset ser numer färdigt ut, men vinkelslipen arbetar oförtrutet. Med vad är svårt att förstå. Vinkelslipen tycks vara det nya verktyget på modet. Var du än går i Kabul hör du dess skärande genomträngande ljud. Man skulle kunna tro att byggarbetaren på grannhuset är besatt av sin vinkelslip. Vardag som helgdag kör han på i ottan till sena kvällen. En vilostund i trädgårdens skugga ackompanjeras inte av fågelsång utan av ljudet från en eller fler vinkelslipar. Kan man kanske lära sig urskilja ljudet frånolika märken och göra det till en konst som fågelskådning? Urban grinder spotting. måndag den 21 juni 2010, ministerbrist President Karzai har ännu tre kvarts år efter presidentvalet, inte fått ina ministrar godkända av parlamentet. Av kabinettets 25 ministrar är 11 tillförordnade. För ett par veckor sedan sparkade dessutom Karzai två av de mest kompetenta ministrarna (6 juni). Nu förväntas presidenten föreslå parlamentet nya ministrar i nästa vecka. Svårigheten att få parlamentet att godkänna ministrarna består inte bara i att övertyga dom om kandidaternas duglighet. För närvarande är inte heller parlamentet beslutsmässigt eftersom bara 70 av 230 ledamöter kommer till kammaren. Resten säger sig strejka, tills Karzai har ett full, godkänt kabinett. Så för närvarande stiftas inga lagar. fredag den 18 juni 2010, Börjes fotoalbum Börje Almqvist har varit i Afghanistan många gånger och dokumenterat sina besök med foton. Ta en titt: http://web.comhem.se/borje.almqvist.photo/ måndag den 14 juni 2010 Jenny delar ut en rallarsving mot genusprojekt I SvD igår delade Jenny Nordberg ut en rallarsving mot genusprojekt i Afghanistan. Tyvärr sant och sakligt kan jag tycka – men elegant. http://www.svd.se/opinion/kolumnister/jennynordberg/svenska-aurora-pionjar-i-afghanistan_4860023.svd SAK gör mycket av det andra arbetet: Driver flickskolor också i Talibanområden, bedriver mödrahälsovård och barnmorskeskolor osv. söndag den 13 juni 2010, i otakt? Igår var jag på ett möte där även chefen för UNAMA, svensken Staffa de Mistura deltog. UNAMA koordinerar alla FNs ansträngningar i Afghanistan. På frågan om FNs roll de kommande 18 månaderna sa han ungefär följande: Den allmänna föreställningen om vad FN och biståndsorganisationerna gör är ganska oklar bland många afghaner. Det visar inte minst den senaste tidens mediarapporter och demonstrationer. FN kommer att försöka att tydligare klargöra att de är där för att stödja det afghanska folket och inte är en del av ISAF och de militära insatserna. Man kommer att tycka mer på sin självständighet som humanitär organisation på samma sätt som andra biståndsorganisationer. Man kommer att argumentera för att det behövs mer stöd till civilsamhället och inte mer till utländskt militärt engagemang via de sk Provincial Reconstruction Teams (PRTs) . Satsa på att lämna över till afghanerna och bygg kapacitet där. Han önskar ISAF lycka till, men vill inte att de via sina PRTn försöker driva bistånd. (Med reservation för att jag tolkat honom fel). Till min stora förvåning ser jag på Försvarsmaktens hemsida att Svenska ISAF, Sida och USAID har slagit sina påsar samman: “Utvecklingsrådgivare både från svenska Sida samt amerikanska USAID fanns på plats vid shuran för att lyssna till de behov som byborna hade. Önskemål om förbättring av vägar, byggande av skolor samt skolmateriel stod högst på dagordningen. Målet är att vissa av projekten ska genomföras av byborna själva med stöd från Sida och USAID. ”Vid nästa shura ska ett separat möte hållas med kvinnorna i byarna för också lyssna till deras särskilda behov”. Bild på ISAF-soldater, Sida-folk, USAID och byäldste. http://www.forsvarsmakten.se/sv/Internationella-insatser/Afghanistan--Isaf/Nyheter/FS-18-genomforde-shura/# Har man hamnat i otakt med FN? Biståndsorganisationerna har alltid hävdat att ISAF skall syssla med säkerhet och lämna biståndet till biståndsorganisationerna. Genom att blanda samman militära insatser med bistånd så riskerar man säkerheten för biståndsarbetarna som lätt blandas samman med ISAFs ansträngningar. Det humanitära biståndet vänder sig till det afghanska folket oavsett vem som har kontrollen i landet eller i ett specifikt område, medan ISAFs ansträngningar har syftet att stärka den afghanska staten. fredag den 11 juni 2010, förtalskampanj I slutet på maj visade en TV-kanal ett program där man påstod att hjälporganisationer försöker omvända afghaner till kristendom. Med ett par filmklipp försökte man bevisa sin tes. Noorin TV är ökända för en liknande kampanj I höstas då man anklagade biståndsorganisationer för att mer eller mindre stjäla alla biståndspengar som kommit in I landet, utan att underbygga sina anklagelser med något faktamaterial. Två organisationer har utpekats, men det är osannolikt att de sysslar med den typen av verksamhet. Båda organisationerna har verkat ilandet länge och vet vad som gäller, men visst kan någon enskild anställd ha agerat. Den här gången resulterade anklagelserna först i en debatt i parlamentet och sedan i en del försiktiga demonstrationer i Kabul och på några fler platser. Sedan dess har det fortsatt att sprida sig till orter som normalt är lugna. Igår var det tex demonstrationer mot de påstådda försöken att omvända afghaner till kristendom på flera platser i norr. I Sar-e-Pul, i Mazar-i-Sharif och i Taloqan. I Mazar krävde studenterna att universitetet skulle avskeda och utvisa alla utländska lärare. I Taloqan, där initiativtagarna till demonstrationen är några konservativa mullor, urartade demonstrationen till kravaller med stenkastning, med tyska ISAF som sköt varningsskott och eventuellt någon dödad. Potentiellt är den här typen av händelser farligare än raketer och självmordsbombare. En uppretad folkmassa kan dra med sig många som skulle kunna utlösa rejäla upplopp och förföljelser mot utlänningar i största allmänhet. Regeringens talesmän är förvånansvärt passiva. Regeringen skulle kunna fördöma ev omvändelseförsök men ändå förklara att biståndsorganisationer i allmänhet inte sysslar med religiösa frågor utan är en viktig och nödvändig del i återuppbyggnaden av landet.. Man skulle också kunna förklara skillnaden mellan utländska företag, contractors och biståndsorganisationer om man ville. Men för mig verkar det som det passar regeringen att vanligt folk har en oklar bild av vad som är vad. 

söndag den 6 juni 2010, Inrikesministern och chefen för säkerhetspolisen avgår

Afghanistan's Inrikesminister Hanif Atmar och chefen för säkerhetspolisen, National Directorate of Security, Amrullah Salehand avgick överraskande idag enligt sena nyhetsuppgifter. De lär ha lämnat in sin avskedsansökan som en följd av att man inte lyckades förhindra Taliban att utföra attacken i närheten av Peace Jirgan i onsdags förmiddag. Om det är hela skälet återsår att se. Eventuellt en till minister är på väg bort, men det är ännu obekräftat. Inrikesminister Atmar ansågs som en av de mest framgångsrika och respekterade ministrarna både i landet och internationellt. Han har bland annat lett reformeringen av det så hårt kritiserade polisväsendet, inte helt utan framgång. En stor dela av det relativa lugn vi sett under våren i Kabul beror på det arbete som Inrikesministeriet och NDS bedrivit. När nu två tungviktare försvinner så minskar möjligheten till något som kan liknas vid seriösa samtal med oppositionen/taliban, dramatiskt. Oppositionen känner att de har medvind på många håll ute på landsorten och ser ingen anledning att ge sig in i samtal. De kan i stället bida sin tid   fredag den 4 juni 2010, Peace Jirgan: tala med Taliban! Tre dagars Peace Jirga med 1400 delegater som representerar olika grupper i samhället har idag avslutats i Kabul. Efter onsdagen oroliga början så har allt flutit lugnt i staden. Ett preliminärt resultat av Jirgan är att regeringen har fått i uppdrag att inleda samtal med deolika beväpnade motståndsgrupperna i landet, framför allt Taliban. En allmän uppfattning som delas med alla medborgare i landet är att man vill ha slut på 30 års krig och inbördeskrig för att i stället bygga landet. Som en goodwillgest föreslog Jirgan att regeringen skall släppa alla fångar som suttit häktade utan rättegång. Det har gjorts försök att tala med Taliban och andra oppositionsgrupper förut, utan resultat. Nu tycks det finnas en förhoppning om att det skall gå bättre när alla delegater på Jirgan står bakom förslaget. Låt oss hoppas, men låt oss samtidigt komma ihåg att många av landets grundläggande problem finns kvar som ett hinder för framgångsrika samtal: massiv korruption, inget riktigt fungerande rättsväsen, bristen på jobb och utveckling i många delar av landet, en växande misstro mot de utländska styrkornas förmåga och avsikter (som också spiller över i misstro mot bistånd och biståndsarbetare). Men må man ha sått ett frö.

Plastkannor

Plastkannor

onsdag den 2 juni 2010, Raketer och strider runt Peace Jirgan Kabul kl 11.15: Peace Jirgan har börjat. Under Karzais invigningstal dimper det ca kl 09.50 ner en raket en bit bort och nu hör vi att en väpnad attack pågår också en bit från själva området. Detta är vad vi förväntat oss men hoppats slippa vara med om. Vi är i säkerhet några kilometer bort, men har infört utegångsförbud. Säkerheten runt om i stan har höjts de senaste dagarna och polisen har etablerat vad man kallar ”the Ring of Steel”, som nu sätts på prov. Vad som faktiskt händer och sägs på Jirgan får jag återkomma med. Kabul kl 13.00: Det verkar som tre raketer har trillat ner i närheten av Jirgan. Två självmordsbombare skall ha sprängt sig i området och en lär ha gripits efter en del skottlossning. För närvarande sägs det vara lugnt i området. Har ätit lunch. Temperaturen ute 31 C och molningt. Det blir kanske regn.
Ring of Steel 2 June 2010

Ring of Steel 2 June 2010

lördag den 29 maj 2010, lunchnyheter Mitt i min lunch (pasta, prosciutto och en bit brieost) sprakar komradion till: ”All the stations, all the stations. This Gamma-base. Stand by for security announcement: an explosion has occurred on Jalallabad Road, close to Supreme Supermarket.” En självmordsbombare har sprängt sig själv I luften (av misstag) och han tycks vara det enda offret vad vi vet såhär långt. Det sägs att tre andra har gripits av polisen. Fakta återsår att bekräfta. Det är mindre än en vecka kvar till den sk Peace Jirgan startar och vi har också varnat alla kollegor för den här typen av händelser och gett råd om hur man bäst skall undvika att drabbas, vilket i och för sig inte ger någon garanti för någonting. Jag lever med min komradio, satellittelefon och två mobiltelefoner på dygnet runt beredd att lyssna, följa upp och varna när något händer. Det vore dumt att förneka att man inte påverkas av den här typen av händelser och av att alltid vara på sin vakt. Som säkerhetsansvarig har jag också lite extra tryck på att hålla mig uppdaterad och beredd att agera vid incidenter. Men man kan heller inte gå på helspänn hela tiden. Då skulle livet här bli outhärdligt. I stället gäller det att ha förberett det som går att förbereda: alltid ha en väska med första förband, ett ombyte kläder mm packad, vid läggdags lägga kläder lätt tillgängliga för att snabbt hoppa i om man behöver evakuera lägenheten för skyddsrummet, ta alternativa vägar till jobbet osv.      Peace Jirgan med ca 1600 deltagare från olika delar av landet och som representerar olika delar av samhället börjar den 2 juni. I 30 kommittéer skall man diskutera framtiden och hur man skall kunna få med oppositionen på en fredlig utveckling i landet. Oppositionen verkar inte ha några avsikter att delta utan en kvalificerad gissning är att man kommer försöka med fler nålstick i stan och kanske offensiv i andra delar av landet.   torsdag den 27 maj 2010, fast i poliskontroll På vägen tillbaks från kontoret idag fastnade tre kollegor och jag, tillsammans med vår förare i en poliskontroll. Man krävde att vi skulle visa våra pass och visum, trots att Inrikesministeriet tydligt sagt att det inte finns några krav att vi alltid skall bära pass. Vanliga ID-kort skall duga, men dög inte. I 50 minuter pågick debatten. Till slut räddades situationen av att ANSO (biståndsorganisationernas säkerhetsbyrå) tagit kontakt med polischefen i distriktet, att en kollega från kontoret var på väg med våra passkopior och av att ett passerande polisbefäl, som känner vår chaufför, stannade och talade poliserna i kontrollen till rätta. Slutsats: poliserna i kontrollerna är okunniga om vilka regler som gäller vilket i målande ordalag uttrycktes av polischefen. Inte så konstigt kanske efter som många poliser inte är läskunniga. 80% enligt en artikel i Quqnoos 19 Maj 2010 och många saknar adekvat utbildning. Polisväsendet är också ökänt för att vara korrupt även om ingen här bad om några mutor. Man är säkert också extra alert just nu efter som den sk Peace Jirgan börjar den 2 Juni och man försöker efter bästa förmåga att förhindra attentat i Kabul. Lärdom: ha alltid med passet på stan och i bilen. tisdag den 25 maj, vaktombyte på svenska campen i Mazar På den svensk campen i Mazar-i-Sharif var det idag vaktombyte. En kontingent avslutade sina sex månader i landet och en annan påbörjar en sexmånadersperiod. Militär överlämning som bevittnades av guvernörerna från ”svenskprovinserna” Samangan, Balkh och Sar-e-Pul.

Guvenör Atta Muhammad 25 maj 2010 vid byte av svensk kontinent i Mazar

Guvenör Atta Muhammad 25 maj 2010 vid byte av svensk kontinent i Mazar

lördag den 22 maj 2010, byggfuttar Det byggs en hel del i Kabul. Nya gropar varje dag ur vilka reser sig stora bostads- och kontorskomplex. Hemma är vi vana vid snygga välordnade baracker för byggarbetarna. Här består de av vanliga tält, på trottoaren, där flera byggarbetare i varje tält bor veckovis under bygget. Inga duschkabiner eller baja-major i sikte.
Byggfuttar May 2010

Byggfuttar May 2010

Onsdag den 19 maj 2010, våroffensiv Taliban har i veckan förklarat att de startat sin våroffensiv. Vi har sett ett ökat anta attacker runt om i landet. Igår var det en självmordsbombare i Kabul som dödade 5 utländska soldater och 12 afghaner I morse utförde de en attack mot Bagram Air base, den stora amerikanska flygbasen några mil norr om Kabul. För en dryg vecka sedan var den amerikanske NATO-amiralen James Stavridis  på besök i Sverige hos ÖB, Sverker Göranson och andra. Han tycks leva på en annan planet än vi gör och sa enligt DN/TT 2010-05-11 saker som: ”Jag tror inte att upprorsmännen kommer att kunna öka sin styrka där (i norr). De kommer att försöka, men för närvarande är de fullt upptagna i söder med koalitionens ökande insatser i Helmand- och Kandaharprovinserna, säger den amerikanske amiralen och syftar främst på den omfattande offensiv som amerikanska, afghanska och andra förband genomfört de senaste månaderna i provinsen Helmand. Jag ser för mig att svenskarna och tyskarna i norr kommer att fortsätta de framgångar de har skapat i civilmilitära projekt. Jag är inte oroad av ett eskalerat våld i norr och förutser ingen ökning. Och jag tror att styrkeförhållandena är på koalitionens sida, när vi går in i de södra provinserna.” Alla som bor i landet ser just ett ökat våld i norr och hur taliban tränger in i områden där de tidigare inte funnits. Amiralen har säkert ett syfte med sin glättiga bild av läget, men den saknar verklighetsförankring fredag den 14 maj 2010, släppt from Bagram Air Base I en nattraid förra fredagen i en by i Kunduzprovinsen stormade amerikanska styrkor ett antal hus och arresterade vad man trodde var talibaner. Man påstog sig ha hittat sprängämnen mm. De arresterade flögs till den ökända amerikanska basen Bagram för förhör. En av de gripna var en av SAKs lokalanställda i området som var på besök hos släktingar i byn. Han har nu släpps och flugits tillbaks fri från misstankar. Vad som hände var att när de amerikanska helikoptrarna kom in över byn så tog antagligen eventuella talibaner till flykten. Kvar blev ovetande bybor som arresterades i deras ställe och flögs till Bagram för förhör. Från vår anställde tog de en del CD-skivor som bevis. När man började granska materialet så visade det sig att de bara innehöll hans och andras akademiska avhandlingar de skrivit för ett masterprogram på Karlstads Universitet. Titlar som ”Gender imbalance in afghan school books” etc. övertygade till slut amerikanerna att de trampat i klaveret – igen. 🙂  De vet verkligen hur man bygger broar till lokalbefolkningen. måndag den 10 maj 2010, Jörgen firas av Idag gjorde Jörgen sin sista dag på SAK i Afghanistan. Han har jobbat här i 10 år och 5 månader i sträck, men i olika befattningar. En fantastiskt duktig kille som vi gärna ser återvänder. Dagen till ära hade de afghanska kollegorna klätt upp honom i shalvar kamees, chapan och turban. Många inspirerade tal följde.

Jorgen 10 maj 2010

Jorgen 10 maj 2010

söndagen den 09 maj 2010, Expressen hos Taliban Expressens journalist Terese Christiansson har besökt talibaner I Kunduzprovinsen. Artikeln ger antagligen en bra inblick I hur talibaner lever och tänker. Läs det lite skrämmande reportaget som är en pusselbit I förståelsen kring vad som händer I landet. http://www.expressen.se/Nyheter/1.1981504/terese-cristiansson-jag-levde-hemma-hos-talibanerna

lördag den 8 maj 2010, vart tog alla pengar vägen? 

I en dokumentär i svensk TV av filmaren Paul Moreira ställs frågan om var alla pengar till Afghanistan tagit vägen. Enligt filmen har Världssamfundet investerat 18 miljarder dollar i Afghanistan, för att bygga skolor, sjukhus och till att få bukt med opiumhandeln. Åtta år efter talibanernas fall har påstås att inte en enda skola byggts i Kabul. Att inte en enda skola byggts i Kabul är rent nonsens och på landsbygden har tusentals byggts med hjälp ab biståndsmedel. Idag går över 6 millioner barn i skolan, varav 35% flickor, vilket är 10 gånger fler än för åtta år sedan. Men inte är det problemfritt och visst byggs det lyxvillor för knarkpengar, men blanda inte ihop biståndspengar med  militära och svarta pengar. Allt som oftast dyker det upp uppgifter att det spenderas mycket biståndsmedel i Afghanistan som aldrig blir bistånd och som aldrig kommer regeringen eller folket till godo. För ett par månader sedan påstog en afghansk nyhetsbyrå att bara 20 % av biståndet till Afghanistan gick till regeringen och resten till biståndsorganisationer. Artikeln gick också hårt åt korruptionen i landet. Korruptionen är ett stort problem och blir inte mindre av att myndigheterna själva ofta förnekar att den förekommer i de egna leden. Den afghanska finansminister Ministern Omar Zakhilwal påstog tex i ett tal den 22 April på en konferens som ordnats av Johns Hopkins University School of Advanced International Studies  att: "You will not find a single example where the donor's money has been mismanaged by us," Att 20% av utländska pengar i landet går till regeringen är förmodligen korrekt. Att resten går till biståndsorganisationer stämmer dock inte. Till biståndet går max 10 % av alla pengar. Den stora andelen pengar går till utländska ”contractors” och privata företag som bla är underleverantörer till de militära styrkorna i landet. Det innebär att mycket pengar går tillbaks till länderna som hyr dessa ”contractors”, inte sällan amerikanska ”contractors”, och annat försvinner i fickorna på privata företag som är underleverantörer. Tex så fick Hamed Wardak, son till en minister, ett kontrakt med amerikanska försvarsministeriet värt 360 millioner USD för att transportera amerikansk militärgods genom osäkra områden i landet trots att hans företag inte äger en enda lastbil. Läs mer på: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/03/28/AR2010032802971_pf.html   Pengar strömmar in i landet och försvinner. Opiumpengar tvättas. Men det är inte den jämförelsevis lilla strömmen av biståndspengar via biståndsorganisationerna som är problemet. fredag den 7 maj 2010, Lotta Hedström i Kabul, bloggar Lotta Hedström, riksdagskvinna för MP och med i SAKs styrelse är på besök och bloggar om besöket: http://tomelotta.blogspot.com/2010/05/gronska-och-sakerhet.html  Veckan har varit extremt lugn i Kabul och det har regnat, skyfall, var och var annan dag. onsdag den 28 april 2010, Mujahideen Day Idag är det allmän helgdag och årsdagen av segern över Sovjet. Dagen firas med i blygsam form. Minnet från paraden 2007 när Taliban försökte skjuta president Karzar lever kvar och säkerhetspådraget i stan är så rigoröst som regimen förmår. I veckan har ännu flera beslag av vapen, sprängämnen och ammunition gjorts, samtidigt som säkerhetspolisen arresterat ännu en grupp påstådda självmordsbombare. Under natten till tisdagen så genomförde säkerhetspolisen en mängd sökoperationer. Man knackade på hos folk mitt i natten och letade igenom hus och lägenheter   Alla räknar med att något skall hända under dagen och håller en låg profil. Den senaste veckan har det regnat en hel del, vilket alltid är välkommet, men idag är det soligt och varmt som en svensk högsommardag.  Peace Jirgan den 2-4 maj har blivit flyttad till slutet av månaden eller början av Juni.  tisdag den 20 april 2010, Peace Jirga i början av maj Här planeras en Peace Jirga den 2-4 maj. Det är ett slags stort rådslag där 1400 personer och 200 observatörer förväntas delta. Avsikten är att människor ur olika grupper och samhällskikt skall mötas för att diskutera hur landet kan enas och uppnå fred och utveckling. Allt är ännu väldigt löst i kanterna men det har sagts att Karzais regering vill lyssna på vad folk har att säga, att man vill skapa enighet kring en väg mot fred där även moderata talibaner kan finnas med, att man vill lyssna på och försäkra sig om att inga grupper marginaliseras i processen (t.ex. kvinnor) osv. Inbjudna till konferensen är parlamentsledamöter och guvernörer, representanter för de provinsiella utvecklingsråden, för etniska minoriteter, kuchis (nomader), handikappade, privata näringslivet, kvinnogrupper och det som kallas civilsamhället. Oklart vem som kommer att representera olika grupper. De moderata talibanerna är också inbjudna, men kommer knappast att delta, särskilt som deras talesman och andra i ledarskiktet, som kanske var beredda att förhandla, nu sitter arresterade i Pakistan (vilket är en annan historia). Hela arrangemanget har som sagt ingen klart utmejslad agenda och är dessutom en logistisk och säkerhetsmässig mardröm. Uppenbarligen arbetar säkerhetspolisen hårt på att finna eventuella försök till komplotter och attacker och i dag rapporterar pressen att man gripit nio terrorister varav 3 pakistanier, den yngste 16 år, som planerade attacker mot regeringsbyggnader och utländska organisationer. Terroristerna lär ha haft sprängämnen, självmordsvästar, granater gevär osv. i lägenheten där de greps. Den senaste månaden har ett antal sådana gripanden skett och jag är glad för vart enda av dem. Nu går rykten om att Jirgan skall flyttas två veckor för att bättre kunna förbereda mötet. måndag den 19 april 2010, tillbaks i Kabul Jag inser att en Blogg bör uppdateras ofta för att vara riktigt intressant och efter att ha varit i Sverige i 12 dagar och tillbaks i Kabul en vecka är det hög tid. (jag hann lämna Europa innan det stora vulkanmolnet lägrade sig). Att komma från kylan Sverige till svensk sommarvärme i Kabul är naturligtvis behagligt, men det finns en nervös stämning i staden, bisarrt nog för att inga alvarliga säkerhetshändelser har inträffat sedan den stora attacken mot Noor Guesthouse 26 februari. Framför oss har vi Mujahideen Victory Day den 28 april och den ska Peace Jirgan den 2-4 Maj. Vad många befarar är att ”oppositionen” åter vill markera att man finns i stan och kan slå till när och var som helst genom att utföra någon form av attack mot ett högprofil mål innan eller i samband med de två förestående händelserna. Även vi förbereder oss på olika sätt för att minimera riskerna och detta är ett ständigt pågående arbete – tyvärr. söndag den 11 april 2010, vad jobbar jag med? Här är ett försök att beskriva vad jag arbetar med. Jag ansvarar för vad som kallas Administration Department i Kabul åt Svenska Afghanistankommittén (SAK) med ca 140 anställda (av totalt 5000 på SAK). Det innebär att jag har en enhet för Administrativa frågor, Personalavdelning och en IT-avdelning. Dessutom faller säkerhetsfrågor på mitt bord och från och med maj så tar jag även hand om Logistikenheten (Inköp, distribution och lagerhållning) som inte bara försörjer kontoret i Kabul utan även skolor, kliniker osv. vid alla våra projekt i landet med material och utrustning. I SAKs verksamhetsberättelse för 2009 beskrivs den verksamhet jag ansvarar för ungefär såhär: Under 2009 har avdelningen skiftat fokus från att enbart svara på serviceförfrågningar till att vara mer proaktiv, för att öka effektiviteten inom avdelningen. Säkerhetsfrågor:  Med en alltmer osäker situation i Afghanistan så har SAK ökat ansträngningarna att skapa hantera säkerhetsfrågor på ett mer systematiskt och genomtänkt sätt, som tidigare saknades. SAKs säkerhetsstrategi bygger på vad som kallas acceptans, vilket betyder att alla projekt förankras lokalt och har godkänts och stöds av lokalsamhället. Under 2009 utarbetades en säkerhetsplan som bygger på den strategin. På kontoret i Kabul och på alla projektkontor har speciella  säkerhestem skapats som dagligen följer upp incidenter och bedömer säkerhetssituationen på kort och lång sikt. Säkerhetsmanualen har uppdaterats och säkerhetsplanen har översatts till Dari och Pashtu, de två lokalspråken. Alla utlänningar och ett antal afghanska chefer har fått minst en tredagars säkerhetsutbildning och ett antal olika säkerhetsrelaterade utbildningar har genomförts för vakter och chaufförer. Fler utbildningar är planerade för vakter och chaufförer, och för en bredare grupp i Första hjälpen och minkunskap. Ett system för att snabbt sprida information via SMS och email, i krissituationer har etablerats. Sk safe rooms har byggts, skyddsfilm har installerats på alla fönster i bostäder och kontor för att undvika glassplitter i händelse av en sprängning i närheten, speciella reseregler har uppgraderats och nya förbättringar diskuteras vid de veckovisa säkerhetsmötena. Administrationsavdelningen utför administrativa tjänster åt SAK som bygger på definierade standards. Avdelningen driver ett dagis  för personalens barn, en lunchmatsal, ansvarar för fastigheternas skötsel och kontrakt, kontorsservice, städning, myndighetstillstånd (inklusive arbetstillstånd och visa för den utländska personalen), försäkringsfrågor, kurirservice, trasporter, en bilpark med verkstad, resebokningar osv. Personalavdelningen strävar efter att bli mer av en strategisk partner till organisationens chefer och mindre av administratörer. En nyckeluppgift är att stödja chefer i rekrytering  och karriär- och kompetensutveckling av personal.  Som en del i SAKs kompetens-utvecklingsprogram bedrivs ett ambitiöst volontärprogram där unga afghaner får sin första arbetslivserfarenhet. Avdelningen initierar också de årliga medarbetarsamtalen, sköter pensions och försäkringsärenden och håller personaldatabasen uppdaterad (Personec hr i ett pilotförsök). IT-avdelningen som tidigare var i ett milt kaos har under 2009 arbetat hårt med att förbättra infrastrukturen, utarbeta en IT policy och standards för tex inköp och installation av utrustning, för att förenkla support och felsökning. Den nya infrastrukturen omfattar 10 servrar, nätverksprintrar (nästan 100 lokala printrar har samlats in, vilket sparar bla toner), FTP, databaser och back up system, fjärrsupport, standardiserad virusprogram och fire wall etc. Internetanslutningar har uppgraderats och mer än 100 datorer har ominstallerats med enligt en standardmall med licensierade standardprogramvaror. Utbildningar av IT-personal och användare har genomförts. Miljöfrågor: Under 2009 sjösattes ett återvinningsprogram papper, glas, metall och plast på Kabulkontoret och i bostäderna. En afghansk hjälporganisationer tar hand om pappret som de tillverkar briketter för uppvärmning av. Mer än 500 träd planterades på kontorsområdet och olika metoder för att minska vattenförbrukningen i trädgårdsarbetet har provats. En extern miljöanalys gjordes i december, som kommer att ligga till grund för att utveckla en intern miljöpolicy för SAKs kontor, inköp och transportsystem.
Administration in figures, 2009
Assistance to field trips 322
Local personnel transports 5,400
Air tickets 231
Visas and work permits 100
Recruitments 169
Internship trainees 60
Support to degree courses 32
General courses, no. of staff 226
IT support, users 250
IT support requests 2,200

måndag den 5 april 2010, titta det snöar

Jag är hemma på en veckas semester och tro det eller ej, man det snöar i Stockholm. Bild: http://www.btornblom.com/blog/?p=1074